Vedeta saptamanii trecute la Bursa de Valori Bucuresti a fost, fara indoiala, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale. Valoarea schimburilor efectuate cu actiunile bancii a depasit 20 de milioane de lei in cele cinci sedinte de tranzactionare, iar pretul a evoluat spectaculos. Dupa un inceput promitator, cu o crestere de cinci procente in sedinta de luni, actiunile BRD s-au ieftinit in cursul saptamanii trecute, ajungand la finalul zilei de vineri la 11,8 lei, cu 1,67 procente mai putin decat cu o saptamana in urma.
Pretul ridicat la care au ajuns actiunile bancii a facut ca mare parte dintre detinatori sa prefere sa-si incaseze profitul, ceea ce a dus in cele din urma la o presiune pe oferta si, implicit, la scaderea pretului.

Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa din Bucuresti, a avut o scadere substantiala, cu 5,92%, ajungand la 0,4450 lei/actiune, de la 0,4940 lei/actiune la 4 august. Legat de aceasta scadere, parerile sunt impartite in piata. Exista voci care spun ca este vorba de un minus cauzat de neclaritatile legate de pachetul de 8% care ar urma sa fie vandut angajatilor si de amanarea rezultatelor financiare. Sunt insa si voci care afirma ca actiunile Petrom sufera o corectie ceva mai lunga, dupa cresterea cu peste 55 de procente inregistrata intre 12 mai si 4 august. Cealalta companie petroliera listata la BVB, Rompetrol Rafinare, a scazut pe parcursul saptamanii cu 3,9 procente, urmand si ea tendinta pe care a impus-o Petrom pentru acest sector. Pretul petrolului pe plan international a scazut si el saptamana trecuta, influentand negativ titlurile petroliere.

Banca Transilvania a reusit sa creasca pe parcursul ultimelor cinci zile cu 1,67%, fiind una dintre putinele companii mari care au terminat in crestere saptamana.

Preturile actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) au scazut saptamana trecuta, intre 0,58% la SIF Oltenia si 3,05% la SIF Banat Crisana. Celelalte trei SIF-uri au scazut si ele, SIF Moldova cu 1,37%, SIF Transilvania cu 1,81%, iar SIF Muntenia cu 2,54%. Tranzactiile cu actiunile celor cinci companii au insumat 42,8 milioane de lei, echivalentul a 38,6% din totalul schimburilor efectuate la BVB pe parcursul saptamanii.

Tranzactiile cu titlurile financiare (SIF-urile, BRD, Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica si SSIF Broker) au atins valoarea totala de 77 milioane de lei, avand o pondere de aproape 70 de procente in totalul schimburilor de la Bursa.


Sectorul financiar si-a acontat aproape 70 de procente din totalul schimburilor bursiere.


Titlurile Azomures au crescut cu 6,45%, dupa ce in saptamana precedenta scazusera cu 25,6%, ca efect al hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de a inchide combinatul pe termen nelimitat. Rulmentul Brasov a reusit, de asemenea, o crestere importanta, cu 6,12%, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul majoritar, a scos pachetul de 50,892% din actiuni pe care il detine la vanzare, sperand la privatizarea intreprinderii.

Indicele de referinta al Bursei, BET, a scazut de-a lungul saptamanii trecute cu 2,01 procente, ajungand la 5.564,23 puncte. Scaderea a fost cauzata in primul rand de ieftinirea actiunilor companiilor petroliere, SNP Petrom si Rompetrol Rafinare. BET-Compozit, indicele tuturor societatilor listate, cu exceptia SIF-urilor, a scazut cu 2,09 procente, influentat de aceleasi companii.

BET-FI, indicele SIF-urilor, a scazut cu doar 1,61%, dupa ce terminase saptamana precedenta pe plus, investitorii parand in continuare mai atrasi de cele cinci titluri decat de celelalte de la Bursa.

ROTX, indicele lansat in colaborare cu Bursa din Viena si tranzactionat sub forma de derivate la Wiener Boerse, a scazut cel mai mult, cu 2,23 procente.

In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, aceasta a crescut usor fata de saptamana anterioara, cu 5,26 procente, ajungand la 110,6 milioane de lei, echivalentul a 31 milioane de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri