Aversul monedei prezinta stema Romaniei si portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub stema prezinta valoarea nominala a monedei - 500 lei, iar dedesubt, anul emisiunii - 2009. La exterior, moneda prezinta inscriptiile circulare "ROMÂNIA" - in partea de sus si "ALEXANDRU IOAN CUZA" – in partea de jos.

Reversul prezinta stemele reunite ale Moldovei si Tarii Romanesti in scuturi ovale, timbrate de o coroana princiara, simbolizand unirea celor doua principate sub acelasi suveran, iar la exterior, inscriptia circulara "UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE 24 IANUARIE 1859".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.

Citeste si:

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea "Aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane" se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.