Atractiile romanesti i-au adus din vacanta pe investitorii straini, care au plasat de patru ori mai multi bani noi pe piata de capital decat au scos luna trecuta. Statisticile confirma ca aceasta vara este una dintre cele mai fierbinti ale Bursei.

Peste 77% din valoarea plasamentelor investitorilor straini de luna trecuta a provenit din bani nou-intrati pe piata, reiese dintr-o statistica a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pe de alta parte, sumele iesite din piata (conturi lichidate) au fost de 20,99 milioane de lei noi (209 miliarde de lei vechi, sau 5,8 milioane de euro), adica de mai mult de patru ori mai mici decat sumele intrate.

VARA ROMANEASCA.

Amploarea transferurilor din iulie depaseste cu peste 40% pe cea a lunilor aprilie sau mai, cu toate ca acestea din urma sunt lunile de "varf de sezon" bursier. In iulie strainii prefera statiunile exotice. Astfel, indicii Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat cresteri substantiale. Indicele BET, a crescut cu 12,4%, iar indicele BET FI, al celor cinci SIF cu 17,5%.

FEBRA CUMPARARILOR.

SIF-urile au constituit una dintre marile atractii ale ringului bursier, datorita asteptarilor tot mai mari privind ridicarea de la 0,1 % la 1% a pragului maxim de actiuni pe care il poate detine un investitor. SIF-urile au atras 20% din totalul cumpararilor, de 108,7 miloane de lei noi (1.087 miliarde de lei vechi, sau 30,5 milioane de euro). Vanzarile au fost de peste trei ori mai mici, ceea ce inseamna ca cumpararile nu au vizat neaparat speculatiile sau cel putin nu pe cele rapide. De departe insa, atractia cea mai mare a fost sectorul petrolier. Petrom si Rompetrol au concentrat peste 46% din cumparari. Este cu atat mai interesant faptul ca investitorii cei mai activi au provenit din Austria, data fiind originea actionarului majoritar al Petrom, OMV, care a fost detinatorul a 25% din actiunile Rompetrol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri