Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobanzilor la depozite, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, in conditiile in care unele banci sunt dispuse sa plateasca dobanzi negociate cu mult peste cele standard.
"Vom discuta problema atat in cadrul ARB, cat si cu BNR, pentru a gasi o formula de limitare a dobanzilor. Nu avem, deocamdata, o solutie agreata, dar am putea stabili o anumita marja", a adaugat Ghetea, citat de NewsIn.

In acelasi timp, ARB doreste clarificarea legislatiei in privinta depozitelor cu dobanda negociata, negarantate de stat, prin impunerea unor restrictii care sa stopeze politicile unor banci de a accepta, in cazul sumelor mari, sa plateasca dobanzi fabuloase clientilor.

"Depozitele persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica, care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit" nu sunt garantate de stat, in cazul falimentului unei banci, potrivit legislatiei in vigoare.

Pe langa aceasta categorie, exista o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar nu garanteaza sumele depuse la banci, printre care "depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati".

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu, a declarat ca reprezentantii ARB doresc o reglementare mai stricta pentru stabilirea dobanzilor la depozite.

"Ei au ridicat problema limitarii dobanzilor negociate la depozite, pentru a stopa politicile practicate de unele banci, de a plati dobanzi fabuloase la resursele atrase. ARB doreste o reglementare, cu atat mai mult cu cat, pe acest segment, spre deosebire de cel al creditarii, nu exista linii de stabilite a dobanzilor de catre banci", a spus Vulpescu.

In piata, dobanzile standard platite de banci pentru depozitele la termen au sarit de 15% pe an la lei si de 7% la euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri