Piata de asigurari de proprietati si bunuri ale populatiei (property) ar putea creste cu 50% in 2009, pana 420 milioane euro, dupa ce legea care impune obligativitatea aceastei polite devine operationala, a declarat presedintele Astra Asigurari.
In Romania exista 8,25 milioane de locuinte care ar trebui asigurate, potrivit noii legi.

In 2008, piata de asigurari property a fost de 280 milioane euro, potrivit estimarilor, dupa ce a ajuns la o valoare a primelor brute subscrise de 218 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.

"Beneficiile asigurarii obligatorii pentru locuinte vor fi constatate de cei care incheie aceasta asigurare, in cazul producerii unei catastrofe. Legea care impune obligativitatea aceastei polite va impulsiona piata de asigurari facultative de locuinte", a explicat Radu Mustatea, citat de NewsIn.

"Astra Asigurari si-a exprimat in mod oficial intentia de a participa la constituirea acestui Pool", a mai spus presedintele companiei.

Potrivit estimarilor Astra, piata de asigurari obligatorii pentru locuinte va ajunge la circa 140 milioane euro, in conditiile in care aproape toti proprietarii vor incheia o astfel de asigurare.

Radu Mustatea considera ca legea asigurarii obligatorii de locuinte ar trebui sa acopere mai multe riscuri, iar primele sa fie mai mari.

"Primele de asigurare sunt mici, iar riscurile asigurate - limitate. Consideram ca acoperirile ar trebui adaptate la realitate", a mai spus presedintele Astra Asigurari.

Pentru acest an, presedintele Astra Asigurari crede ca segmentul de asigurari obligatorii pentru locuinte va creste ca pondere in structura portofoliului Astra pana la 15%, fata 10% in prezent.

Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori. Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A, valoare pe care unii jucatori din piata o considera prea mica.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte. Asigurarea urmeaza sa acopere riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri