Inghetarea contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii afecteaza grav interesele celor 4,6 milioane de participanti din sistem si le reduce sansa obtinerii unei pensii decente din sistemul privat, considera Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Confederatia sindicala CNS Cartel Alfa a propus guvernului inghetarea la 2% din salariul brut, in acest an, a nivelului contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii, pentru sustinerea bugetului public de pensii. Potrivit sindicalistilor, premierul Emil Boc le-a promis ca va analiza propunerea acestora.

Potrivit legii, nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii ar trebui sa creasca cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016.

"Orice modificare in sens negativ a acestui calendar de crestere a contributiilor din pilonul II afecteaza grav atat interesele celor 4,6 milioane de participanti la fondurile de pensii private de Pilon II, cat si interesele celor 14 companii de administrare a acestor fonduri de pe piata romaneasca, administratori care reprezinta mari grupuri financiare internationale", se arata intr-un comunicat publicat ieri de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit asociatiei, o asemenea decizie reduce sansa participantilor la sistem de a obtinere o pensie decenta in sistemul privat, asa cum prevede legea.

De asemenea, o inghetare a contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii muta practic sume importante dinspre economisire si investitii catre consum si risipa, adica exact opusul masurilor necesare acum economiei romanesti, se mai arata in comunicat.

Potrivit unui calcul estimativ, plafonarea contributiilor anul acesta ar putea insemna un minus de circa 2.000 lei in contul fiecarui participant, in conditiile unei perioade medii de cotizare si pe un calcul bazat pe salariul mediu brut pe economie. Plafonarea contributiilor afecteaza in primul rand dreptul de proprietate al participantilor asupra sumelor acumulate in fondurile de pensii administrate privat.

APAPR sustine ca o astfel de decizie poate afecta imaginea si relatiile internationale ale Romaniei, intrucat periclitarea investitiilor facute deja de administratorii din pilonul II aduce atingere tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor pe care Romania le are incheiate cu statele de unde provin actionarii companiilor de administrare de pe piata de pensii administrate privat.

Pe parcursul anilor 2007-2008, aceste companii au facut investitii de peste 500 milioane euro in Romania, fiind probabil sectorul institutional cu cele mai semnificative investitii straine realizate in tara noastra in perioada mentionata.

Romania ar aparea astfel, dupa multi ani, ca stat cu un climat legislativ instabil, impropriu investitiilor straine. Administratorii fondurilor de pensii private si-au facut un plan de afaceri mizand pe o legislatie stabila, iar modificarea acesteia va aduce consecinte grave nu doar pentru administratori, ci si pentru Romania, mai explica reprezentantii APAPR.

De asemenea, ar putea sa apara reactii negative imediate din partea organismelor europene, precum si a organizatiilor profesionale ale fondurilor de pensii private europene si internationale, la care APAPR este afiliata.

Rolul fondurilor de pensii private in orice economie este de a stimula economisirea pe termen lung si de a asigura o alocare optima a resurselor si lichiditatilor financiare, prin investitii in piata bursiera si in obligatiuni emise de companii private sau de catre stat. Astfel, fondurile de pensii finanteaza atat Guvernul, cat si intreaga economie si piata financiara, potrivit asociatiei.

APAPR mai atrage atentia ca "afectarea contributiilor ce trebuie virate, potrivit legii, catre fondurile de pensii private inseamna amanetarea viitorului actualei generatii, cu costuri si consecinte extrem de grave pe termen lung".

"Consideram ca efectele crizei financiare asupra economiei romanesti nu trebuie sa afecteze obiectivul pe termen lung al reformei sistemului public de pensii", sustin reprezentantii APAPR care adauga ca "motivele fundamentale pentru care Statul Roman si-a asumat introducerea fondurilor de pensii administrate privat nu s-au schimbat pe timpul crizei".

APAPR mai sustine ca sistemul public de pensii nu mai este sustenabil si, pe termen mediu si lung, nu va putea asigura, sub nicio forma pensii decente pentru generatiile actuale de salariati.

APAPR, asociatia administratorilor fondurilor de pensii si a bancilor depozitare din Romania, grupeaza 11 din cele 14 fonduri de pe piata, membrii Asociatiei concentrand 97% din numarul de participanti si din volumul de active nete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri