Goana bancilor din Romania dupa atragerea de depozite, la care platesc dobanzi foarte ridicate, "nu va mai dura mai mult de trei luni", a declarat directorul diviziei de trezorerie din cadrul OTP Bank Romania, Radu Petrea.
"Piata regleaza cererea si oferta, iar ultimele mesaje de la Ministerul Finantelor sunt fara echivoc", subliniaza Petrea, citat de NewsIn.

Finantele s-au imprumutat, in ultima vreme, la randamente in scadere. La cea mai recenta licitatie, din 22 ianuarie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la trei luni, pentru care a obtinut 1,708 miliarde lei (396 milioane euro), cu un randament mediu de 12,36% pe an, semnificativ sub nivelul de la licitatia anterioara, de 13,46% pe an.

In plus, piata anticipeaza o prima scadere a dobanzii de politica monetara, de la nivelul actual, de 10,25%, in primul trimestru, cel tarziu in prima jumatate a acestui an.

OTP Bank Romania negociaza dobanzi la depozite cu maximum 2-2,5 puncte procentuale peste cele standard la lei si cu cel mult un punct procentual in plus pentru sumele depuse in euro.

Banca ofera dobanzi standard de pana la 14,25% pe an in cazul depozitelor la termen, constituite in lei, pe doua, trei sau patru luni si de pana la 7,25% pe an in cazul depozitelor nou-constituite in euro, cu scadenta la doua luni.

"Nu suntem interesati sa platim dobanzi mari, deoarece avem excedent pe lei. Fata de dobanzile afisate, oferim cel mult 2,5 puncte procentuale in plus la depozitele in lei, cu dobanda negociata si cel mult un punct procentual la euro", sustine Petrea.

Directorul diviziei de trezorerie de la OTP Bank Romania estimeaza ca leul se va aprecia pana la 4 unitati/euro in urmatoarele 3-4 luni.

"Sunt sigur ca vor veni politici guvernamentale, care sa sustina moneda nationala. Cred ca vom vedea 4,1 - 4 lei/euro in cel mult 3-4 luni. In plus, leul va ramane la fel de atractiv, chiar in cazul unei scaderi a dobanzii de politica monetara, in conditiile in care cred ca si diferentialul de dobanda se va mentine", a mai spus Radu Petrea.

Referitor la portofoliul de imprumuturi al bancii, trezorierul OTP a explicat ca, pentru a limita impactul deprecierii leului si cresterii dobanzilor asupra calitatii acestuia, institutia de credit va negocia individual cu clientii, pentru a evita nerambursarea.

"In cazul companiilor, vom negocia cu fiecare in parte si vom gasi masurile potrivite pentru fiecare client. In cazul creditelor pentru populatie, este ceva mai simplu, se poate vorbi despre cateva modificari standard, precum prelungirea termenului de rambursare", a mai spus Petrea.

Referitor la resursele bancii, el a completat ca, in ultimii doi ani, stabilitatea finantarii externe a OTP Bank Romania s-a imbunatatit drastic.

"In 2007, toate liniile de finantare pe care le avea banca erau pe maximum trei luni, iar in prezent avem 95 - 97% din resursele de la banca-mama atrase pe 5-7 ani, bani nerambursabili", a afirmat Petrea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri