O data cu majorarea rezervei minime obligatorii in valuta, bancile comerciale sunt nevoite sa majoreze dobanda la creditele in valuta. Din cauza acestei masuri ale Bancii Centrale au fost afectate semnificativ BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banc Post. Suma de bani pe care aceste banci ar trebui sa o verse la BNR in mai putin de o luna este cuprinsa intre 90 si 150 milioane euro pentru fiecare banca. Daca nu vor varsa acesti bani pana la 23 septembrie, bancile vor trebui sa plateasca dobanzi penalizatoare. In conditiile acestea, bancile s-au grabit sa-si mareasca dobanzile.

Astfel, Raiffeisen a crescut dobanda cu 1,4 la suta, BRD cu 1 la suta, iar in cazul BCR si Banc Post nu a intervenit, deocamdata, nici o schimbare. Bancile amintite au majorat dobanda doar la creditul de nevoi personale in valuta, nu si la cel ipotecar. Masura BNR pentru reducerea ritmului de crestere a creditarii a inceput sa dea roade, intrucat o serie de banci au pastrat un cost ridicat al creditarii in valuta, pentru a incuraja clientii sa solicite credite in lei, iar altele au ales o strategie de concurenta prin pret, practicand dobanzi sub media pietei. "Noi am considerat aceasta masura oarecum retroactiva. Acest fapt pune unele banci in situatia neplacuta de a cauta resurse alternative pentru a plati. Nu este o problema, aceste resurse sunt identificate, dar este neplacut sa trebuiasca sa te imprumuti pentru a plati rezerva minima obligatorie", a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Ghetea a atras atentia, de asemenea, asupra neplacerilor pe care bancile le suporta dupa decizia BNR de a lua in baza de calcul liniile de finantare de peste doi ani, masura despre care presedintele ARB sustine ca "nu trebuia luata". Dobanzile medii la creditele noi in lei au evoluat, potrivit BNR, in scadere in ultima perioada. Astfel, luna iunie a cunoscut o valoare medie de 18,8%, comparativ cu 26,8% in ianuarie. La creditele noi in euro, dobanda medie a scazut de la 9,7% in luna ianuarie, la 9,3% in iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri