Proiectul de buget mai prevede si o alocare de 400 milioane lei pentru fondul de contragarantare, dar nu include fonduri suplimentare pentru fondurile de garantare, a mai spus Ionescu, la o conferinta cu ocazia incheierii unui parteneriat pentru sprijinirea firmelor din Romania.

ANEIR a solicitat folosirea profitului Eximbank din 2008 la capitalizarea bancii cu 70 milioane lei si fonduri suplimentare de 500 milioane lei in partea a doua anului, in conditiile in care proiectul de buget nu prevede sume pentru capitalizarea institutiei, a spus joi secretarul general al ANEIR.

"Bugetul in forma actuala prevede masurile anti-criza aplicabile, speram noi, pana la sfarsitul primului trimestru, in conditiile in care bugetul ar puea fi aprobat pana la sfarsitul lui februarie. În plan sunt 900 de milioane lei pentru capitalizarea CEC Bank, 0 pentru capializarea EximBank, 0 pentru marirea fondurilor de garantare si 400 milioane lei pentru Fondul de Contragarantare", a spus secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

Citeste si:

El a adaugat ca, pentru partea a doua a anului, ANEIR va solicita 500 milioane lei pentru capitalizarea EximBank, dar si sume suplimentare pentru Fondul de Garantare a Creditului Rural si pentru Fondul National pentru IMM (FNIMM).

In plus, ANEIR va cere dublarea fondurilor acordate EximBank pentru sustinerea exportatorilor, de la 270 milioane lei la echivalentul a cel putin 100 milioane euro, a mai spus Ionescu.