In 2007, piata de asigurari de viata a crescut cu 26,5%, pana la 1,44 miliarde lei (431,5 milioane de euro), iar in primele noua luni din 2008 avansul a fost de 26,8%, pana la 1,31 miliarde de lei. Asigurarile de viata au o pondere de circa 20% in piata asigurarilor.

In pofida acestor estimari, seful CSA a mentionat ca exista interes pentru sectorul asigurarilor de viata, in conditiile in care patru societati - BRD Asigurari de Viata, Credit Europe Life Asigurari, Ergo Asigurari de Viata si Uniqa Asigurari de Viata - au facut cerere de a intra pe aceasta piata.

"De asemenea, asiguratorii vor trebui sa adopte o politica flexibila de stabilire a primelor si de relationare cu clientul", a mai spus seful CSA, citat de NewsIn.

Ea a adaugat ca, in gestionarea crizei financiare de catre asiguratori, va fi foarte importanta partea de management al profitului si al personalului, precum si trecerea de la cresterea extensiva la gestionarea optima.

Criza care afecteaza economia romaneasca incepand din luna octombrie 2008 a avut un impact mai ales asupra increderii consumatorilor si s-a manifestat pe piata asigurarilor de viata printr-o crestere semnificativa a numarului de rascumparari, a precizat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Astfel, volumul rascumparilor totale platite de societati in octombrie a fost de circa 26,6 milioane lei, nivel cu 80% mai mare fata de media din primele noua luni ale anului trecut. In noiembrie, rascumpararile totale s-au redus cu 11% fata de valoarea din octombrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Citeste si:

Numarul total de cereri de rascumparare inregistrate de societati in octombrie si noiembrie 2008 a fost de 14.577, ceea ce reprezinta circa 0,2% din numarul total de contracte (7,6 milioane) de asigurari de viata in vigoare la sfarsitul lunii septembrie.

Toncescu considera, insa, ca impactul crizei asupra industriei asigurarilor de viata din Romania a fost pana in prezent "relativ limitat" si a constat mai ales in afectarea increderii consumatorilor.

"Putem asadar aprecia ca o parte din asiguratii de viata s-au speriat si ca decizia de a rezilia contractele a fost una mai degraba emotionala, influentata de contextul actual", a adaugat seful CSA.

Peste 70% din rascumpararile totale platite in octombrie si noiembrie de asiguratori au fost pentru asigurari de tip unit-linked, cu componenta investitionala. Decizia de rascumparare a asigurarilor de tip unit-linked, mai ales in situatie de criza si randamente scazute, poate fi mai costisitoare decat daca s-ar astepta maturitatea contractului, a avertizat Toncescu.

Totusi, seful CSA admite ca, si in primele noua luni ale anului trecut, interesul pentru asemenea produse a scazut: numarul de contracte nou incheiate a scazut cu 3%, iar rascumpararile totale au urcat cu 56% fata de perioada similara din 2007.

"Sigur ca, pentru a face o estimare cat mai aproape de realitate a evolutiilor viitoare, este nevoie de o serie mult mai lunga de date, insa, in opinia mea, cea mai mare provocare a intregii industrii financiare, cel putin in urmatoarea perioada, va fi recapatarea increderii clientilor in institutiile financiare", sustine sefu CSA.