Bursa de Valori Bucuresti continua sa uluiasca jucatorii si brokerii totodata. Doar doua societati le-au adus pierderi investitorilor in 2005.

La bursa astazi poti cistiga, dar miine poti pierde. Aceasta povata o primeste orice nou investitor din partea brokerului sau. Este, intr-un fel, o pregatire pentru ceea ce ar putea fi mai rau. Si lucrurile acestea chiar se intimpla in general. Numai ca la bursa din Romania au loc fenomene stranii - cresteri foarte mari, pierderi - aproape deloc.

Top 10 - randamente

Un top al celor mai rentabile zece societati la bursa ne arata ca acestea au avut randamente cuprinse intre 66,2 si 173,22%. Nici o alta investitie, inclusiv cele in bunuri imobiliare, nu i-ar putea aduce investitorului intr-o perioada atit de scurta un asemenea profit. Pe primul loc in top conduce detasat Chimopar Bucuresti, cu un randament al actiunilor de 173,22%, societate urmata la mare distanta de Artrom Slatina - cu 121,95% randament al actiunilor. Ce se remarca la aceste actiuni este lichiditatea destul de mica, doar 500 de milioane pentru Chimopar si 3 miliarde pentru Artrom. Urmeaza, in ordinea cresterilor inregistrate, Vel Pitar Rimnicu Vilcea (86,92%), Carbid Fox Tirnaveni (84,62%), Electroaparataj Bucuresti (82,35%), lista celor mai bune zece fiind incheiata de Rompetrol Well Services - cu un randament de 66,20%.

Cele mai slabe actiuni

La polul opus se afla actiunile Rolast Pitesti si ale Rafinariei Astra Romana, care le-au adus investitorilor in acest an o pierdere de 4,49%, respectiv de 4,05%. Mai mult, despre Rafinaria Astra Romana investitorii au fost anuntati inca de anul trecut ca o parte din societate a fost inchisa si muncitorii, disponibilizati. E greu de crezut ca in aceasta situatie cineva si-ar fi riscat banii investind la aceasta societate in acest an. Despre Rolast Pitesti sint mai multe de spus. In sensul ca majoritatea actiunilor sint detinute de NCH Advisor, societate de management al unor fonduri straine din Romania, iar prin modul cum au anuntat prezenta in tara noastra a unui alt fond e posibil sa fi avut loc transferuri de actiuni intre acestea. Brokerii spun ca in 2005 a pierdut doar cine a fost dezinformat intentionat. Pentru ca, matematic vorbind, jucatorii care au avut un portofoliu cit mai variat de actiuni nu au inregistrat pierderi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri