Fondurile de pensii private vor putea investi pe bursele de marfuri in limita a 3% pentru pensiiile obligatorii si de 5% pentru cele facultative, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"Fondurile pot investi in unele marfuri - aur, argint, cupru, magneziu, grau - sau energie, precum petrol gaze, energie regenerabila", a mentionat Oancea.

El a precizat ca CSSPP a adoptat doua proiecte de norma in acest sens, care urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Pe pilonul II de pensii, fondurile vor putea face plasamente in private equity la diverse companii in limita a 2% din active si pana la 3% din active in marfuri si metale pretioase.

Protectie prin instrumente derivate

"In ce priveste fondurile de pensii facultative, limita va fi de 5% pentru ambele categorii de intrumente investitionale. Majoritatea acestor investitii vor fi dublate de instrumente de protectie (derivate pe aceste instrumente, ce au rol de protectie)", a explicat Oancea, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca exista un articol in norma in care se prevede ca se poate veni cu instrumente de protectie de diverse tipuri, care au volatilitate potentiala mai mare, astfel incat pe anumite limite sa se poata iesi de pe investitia respectiva.

"Prin aceasta masura, CSSPP si-a propus sa extinda numarul instrumentelor financiare in care administratorii pot face plasamente, in conditii de risc controlat", a adaugat Oancea.

El a mentionat ca administratorii au posibilitatea sa plaseze in instrumente financiare ce se bazeaza pe pretul acestor marfuri si a acestor metale pretioase, in conditiile in care asimileaza aceste tipuri de investitii in prospectele de pensii.

"Difersificarea creaza premise de a compensa prin castiguri in unele instrumente, pierderile din alte instrumente. Niciodata toate instrumentele nu vor avea acelasi nivel de castig", a mai spus Oancea.

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro) la sfarsitul lui decembrie 2008, in crestere cu 16,23% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri