Pana la sfarsitul lui ianuarie, 24 de asiguratori au anuntat, oficial, ca vor sa participe la formarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Tudor Balta.
Arbitrul asigurarilor a asteptat, pana la sfarsitul lunii ianuarie, scrisorile de intentie ale companiilor care vor sa incheie asigurari obligatorii de locuinte, urmand ca CSA sa stabileasca daca toate aceste cereri vor fi admise.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori.

"Ne vom intalni dupa 16 februarie cu reprezentantii societatilor care au raspuns afirmativ, pentru a stabili pasii urmatori cu privire la constituirea Pool-ului", a mentionat vicepresedintele CSA, informeaza NewsIn.

"Vom mai discuta despre normele pe care le vom emite si despre mecanismul general de functionare al Pool-ului", a mai spus Balta.

El a adaugat ca, in perioada urmatoare, trebuie stabilita valoarea capitalului social al acestui Pool, precum si modul de participare la acest capital social (cu cat participa fiecare asigurator).

Dupa clarificarea acestor aspecte, se va face un contract de asociere, dupa care societatea se va inregistra la Registrul Comertului.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri