Reducerea vizeaza exclusiv ratele pentru economiile in lei Potrivit guvernatorului BNR, miscarea va fi adoptata doar de bancile mici Doar bancile mari, cu retele consistente, ar urma sa mentina dobanzi mai ridicate
Politica de sterilizare partiala a excedentului de lichiditate va aduce la depozitele in lei unele scaderi de dobanzi, dar nu si la bancile cu expunere in economia reala, spre care se vor muta majoritatea economisirilor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Unele banci vor avea in vedere scaderea dobanzilor pentru depuneri. Exista acest risc, dar mizez pe bancile serioase, cu gandire strategica si implicate in economie, care au grija de clientii lor si pe partea de creditare, si la depozite, cum ar fi BCR.

Economisirile se vor transfera usor de la bancile fara retea, la cele care au urmarit sa-si construiasca un canal de plasare a disponibilitatilor in lei", a explicat guvernatorul BNR. In opinia lui Isarescu, bancile nu trebuie sa se uite numai la Trezorerie, intrucat adevarata activitate bancara are mai multe ramuri. El crede ca a venit momentul in care bancile sunt nevoite sa ia in serios ce inseamna activitatea de banking, si sa actioneze in directia dezvoltarii bazei de clienti si a afacerilor. "Probabil vom asista la o migrare a economisirilor la bancile cu retea. Este un fenomen corect pentru ca bancile mai mici, cu deschidere in afara, au acces la fonduri externe, in timp ce bancile autohtone trebuie sa-si protejeze resursele", a adaugat oficialul bancii centrale.

Vanzarile masive de valuta in perioada interventiei au determinat unele banci sa-si depaseasca limita de expunere in relatia cu BNR stabilita de reglementarile care tin de bancile-mama. In aceste conditii, insitutiile in cauza au cautat sa plaseze excedentele la alte banci, determinand o cadere a ratelor din piata interbancara sub nivelul oferit de BNR, respectiv pana la 2%. "Evident ca politica noua (de tintire a inflatiei - n.r.) ne da mai multa flexibilitate, nemaiexistand presiunea tintirii bazei monetare, care ne facea mult mai predictibili", a afirmat Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri