Finantele se asteapta ca incasarile din TVA sa creasca in 2009 cu 9% fata de cele din 2008, la 44,42 miliarde lei, dar ponderea acestora in produsul intern brut (PIB) ar urma sa scada la 7,7% de la 8%, cat era anul trecut, potrivit unui proiect elaborat de Finante.
Incasarile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) au cea mai mare pondere in totalul veniturilor bugetare, in 2009 acestea fiind estimate la 23% din totalul veniturilor.

"Veniturile din TVA sunt influentate in anul 2009 de restrangerea activitatii economice in anumite sectoare de activitate ce determina o scadere a valorii adaugate in aceste sectoare", se arata in proiectul elaborat de Ministerul Finantelor si semnat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si avizat favorabil de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Totodata, Ministerul Finantelor prognozeaza o crestere accelerata in cadrul veniturilor bugetare cu 18% (in crestere cu 0,5 puncte procentuale din PIB fata de 2008), "in conditiile majorarii ratei de contributie de asigurari sociale de stat la angajator cu 2,3 puncte procentuale si cu 1 punct procentual la angajat", "odata cu revenirea la nivelul contributiilor de asigurari sociale din semestriu I 2008".

Cat priveste politica fiscala, executivul vrea sa mentina cota unica de impozitare la 16% si estimeaza ca veniturile la buget din incasarea acestui impozit vor creste cu 9% fata de cele din 2008, dar vor avea o pondere in PIB mai mica cu 0,1 puncte procentuale decat in 2008, scrie NewsIn.

Executivul se bazeaza, de asemenea, pe o crestere a incasarilor din impozitul pe profit cu 3%, insa estimeaza ca ponderea acestor venituri se va diminua cu 0,2 puncte procebntuale in 2009 fata de 2008.

Guvernantii se asteapta insa la o crestere foarte puternica a incasarilor din accize in 2009, cu 33% mai mult decat in 2008, care ar spori si ponderea in PIB a acestor incasari cu 0,4 puncte procentuale fata de 2008, "in conditiile in care au fost prevazute recuperari din arierate si imbunatatirea colectarii", se mai arata in proiect.

Proiectul guvernului mai prevede modificarea legii jocurilor de noroc si revizuirea taxelor din acest domeniu.
Astfel, Finantele mizeaza pe venituri totale in acest an de 193,79 miliarde lei (33,5% din PIB) si cheltuieli totale de 205,57 miliatrde lei (35,5% din PIB), deficitul bugetar fiind de

Veniturile totale ar urma sa creasca astfel in 2009 cu 18% fata de cele din 2008, iar cheltuielile cu 9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri