Ministrul austriac de finante, Josef Proell, va veni joi in Romania, in cadrul unui turneu pe care il va efectua in tarile Europei de Est, ca sa solicite sprijin pentru planul Austriei de salvare a bancilor din regiune, potrivit Reuters.

Miercuri, oficialul austriac se va intalni cu ministrii de finante din Croatia si Ucraina, iar joi cu omologul sau roman si cu cel din Bulgaria, ca sa discute despre plan, a anuntat vineri ministerul austriac de finante. In toate cele patru state, bancile austriece sunt printre cele mai mari.

Austria a lansat saptamana trecuta o initiativa pentru un efort european concertat de abordare a amenintarilor la adresa stabilitatii financiare din tarile care au facut parte din fostul bloc comunist, piata pe care Austria este foarte expusa prin intermediul bancilor si companiilor sale, potrivit NewsIn.

"Criza economica a accelerat evolutiile regionale, mai ales pe pietele valutare. Deprecierile monedelor au lovit, deocamdata, fiecare stat in parte, dar ar putea duce la un efect de domino ce poate atinge si vestul Europei", a spus purtatorul de cuvant al ministerului de finante, Daniel Kapp.

Initiativa austriaca solicita tarilor de provenienta ale bancilor, Uniunii Europene (UE) si statelor emergente sa furnizeze fonduri suplimentare, ca sa evite o posibila criza bancara.

Cancelarul austriac Werner Faymann nu a beneficiat insa de un mare entuziasm saptamana trecuta, cand a discutat planul cu omologul sau german Angela Merkel, care a spus ca nu este nevoie de finantare suplimentara.

Planul nu a fost primit cu entuziasm nici de premierul ceh Mirek Topolanek.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus, de asemenea, in cursul acestei saptamani, ca Romania nu isi poate permite sa sprijine subsidiare ale unor banci straine, iar proprietarii occidentali ai bancilor si Uniunea Europeana ar trebui sa furnizeze fondurile necesare pentru acest lucru.

Cele mai mari banci evaluate dupa activele de pe pietele europene emergente sunt grupul italian UniCredit, Raiffeisen International si Erste Group, ambele din Austria, grupul francez Societe Generale (SocGen) si cel belgian KBC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »



Citeste si
Spitalul WPK din Austria deschide a doua reprezentanta la Timisoara