Bancherii au cerut BNR prelungirea perioadei de gratie pana la executarea silita a debitorilor restantieri de la 90 la 120 sau chiar 150 de zile, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

ARB a facut mai multe propuneri bancii centrale, printre care prelungirea perioadei de gratie sau sustinerea bancii centrale pentru rescadentarea creditelor.

Totodata, bancherii au cerut sa poata lua in calcul "macar o parte din garantii" la calculul provizioanelor, cand restanta la credit depaseste 90 de zile.

"Trebuie sa fim atenti la aceste provizioane reduse si este nevoie de discernamant. Am discutat pe aceasta tema, insa a ramas sa analizam cu toata atentia", a spus Ghetea, potrivit NewsIn.

Restantele la credite au explodat in 2008. Recuperatorii anunta dificultati in colectarea creantelor

Bancile mai vor ca, la calculul rezervelor minime obligatorii, BNR sa permita excluderea liniilor de finantare acordate de institutii precum BEI, BERD sau FMI.

"Vrem sa revenim la aceasta norma mai veche, pentru ca bancile sa poata utiliza intens liniile de finantare", a explicat Ghetea.

Bancherii vor ca banca centrala sa modifice modul in care sunt evaluate, la finalul anului, operatiunile de tip swap si titlurile de stat, fara ca acestea sa-si piarda din valoare odata cu trecerea timpului. "Suntem in discutii cu BNR si asteptam decizia comitetului Basel, care lucreaza la schimbarea metodologiei", a mai spus presedintele ARB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CFR Infrastructura vrea sa execute silit CFR Marfa si CFR Calatori