"Rezervele minime obligatorii de la BNR sunt echivalentul a 30% din activele sistemului bancar. Probabilitatea unei crize de lichiditate este foarte redusa, aproape nula", a completat reprezentantul BRD, potrivit NewsIn.

El a completat ca, pe piata valutara, exista in continuare presiune din partea jucatorilor nerezidenti, mai ales asupra dobanzilor pentru operatiunile de tip swap.

"Piata de swap are preturi foarte mari, iar aceste operatiuni sunt foarte importante, deoarece reprezinta unul dintre principalele mijloace prin care bancile isi gestioneaza lichiditatea in lei si euro. De exemplu, daca la depozitele obisnuite din piata monetara, dobanzile platite erau de 15%, la swap ajungeau la 20-25%. In perioada mai dificila din octombrie s-a mers si pana la 50%, 60%, chiar si 100%", a spus Cercel.

Citeste si:

Directorul de la BRD a spus ca, in contextul actual, marcat de deprecierea leului, gestionarea sistemului bancar a devenit tot mai complexa.

"Am avut clienti care au inceput sa se orienteze spre titluri de stat, ceea ce ne-a complicat gestionarea de lichiditate, deoarece companiile isi anunta intentia cu foarte putin timp inainte de cumparare. Iesirea banilor nu dureaza mai mult de doua zile si trebuie gasite metode sa o acoperim", a exemplificat Cercel.