"Statul este subventionat masiv pe plan intern. Este extaordinar de ieftin ca plateste randamente de 11% pe an la lei. Bancile comerciale subventioneaza statul, la emisiunile de obligatiuni, cu bani de la clienti. Putem sa intelegem ca statul roman este subventionat masiv de contribuabili", a mai declarat Baltazar, in cadrul unei dezbateri pe tema crizei economice, organizata de Societatea Academica Romana, informeaza NewsIn.

Consultantul financiar a adaugat ca, in conditii normale, statul ar trebui sa se imprumute, "in cel mai bun caz, cu o dobanda de 17%".

"Atunci cand bancile comerciale platesc 14-15% pentru a se aproviziona cu resurse in lei, ca sa faca o afacere, ar trebui sa dea statului cu cel putin 16-17%. Daca adaugam ratingul de tara mizerabil si exigentele actionarilor, se ajunge mai sus", a continuat Baltazar.

El a adaugat ca bancile din Romania accepta sa finanteze mai ieftin statul, in conditiile in care au nevoie de titlurile de stat pe care le achizitioneaza, pentru a se putea imprumuta de la BNR, prin facilitatea de credit.

"La emisiunile de obligatiuni, pe banci le forteaza BNR. Bancile tin 40% din resursele in valuta la banca centrala, cu o dobanda de 0,8%. BNR zice am la mine toata masa, dar vreau sa devin creditor net, sa iau euro cu 0,8% si sa vi-i dau cu 8-9%, lei cu 2% si sa-i dau cu 14%. Banca centrala are dreptate, intr-un fel, bancile nu pot accesa creditul lombard decat daca au titluri de stat", mai considera Baltazar.

Citeste si:

Nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile le constituie la BNR este, in prezent, de 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei. Dobanda bonificata la RMO constituite in lei este de 5,6% pe an, iar cea la RMO in valuta este de 2,8% pe an, incepand cu perioada de aplicare 24 decembrie 2008 - 23 ianuarie 2009.

Bogdan Baltazar a afirmat ca, in aceste conditii, "bancile prefera sa cumpere titluri de stat in pierdere, pentru a capata accesul la aceasta fereastra monopolista".

Bancile comerciale se pot imprumuta de la banca centrala prin facilitatea credit, sau creditul lombard, de tip overnight, la o dobanda aflata, in prezent, la 14% pe an si garantand cu titluri de stat.

In cadrul licitatiei din 9 februarie 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa 12 luni, pentru care a obtinut 182,34 milioane lei (42,9 milioane euro), cu un randament mediu de 11,5% pe an, in scadere de la randamentul record de 14,23% stabilit in decembrie 2008.