Statul este subventionat masiv de catre bancile comerciale, atunci cand se imprumuta pe piata interna cu 11% pe an, in conditiile in care institutiile de credit achizitioneaza titluri de stat in pierdere, pentru a se putea imprumuta apoi de la BNR, a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"Statul este subventionat masiv pe plan intern. Este extaordinar de ieftin ca plateste randamente de 11% pe an la lei. Bancile comerciale subventioneaza statul, la emisiunile de obligatiuni, cu bani de la clienti. Putem sa intelegem ca statul roman este subventionat masiv de contribuabili", a mai declarat Baltazar, in cadrul unei dezbateri pe tema crizei economice, organizata de Societatea Academica Romana, informeaza NewsIn.

Consultantul financiar a adaugat ca, in conditii normale, statul ar trebui sa se imprumute, "in cel mai bun caz, cu o dobanda de 17%".

"Atunci cand bancile comerciale platesc 14-15% pentru a se aproviziona cu resurse in lei, ca sa faca o afacere, ar trebui sa dea statului cu cel putin 16-17%. Daca adaugam ratingul de tara mizerabil si exigentele actionarilor, se ajunge mai sus", a continuat Baltazar.

El a adaugat ca bancile din Romania accepta sa finanteze mai ieftin statul, in conditiile in care au nevoie de titlurile de stat pe care le achizitioneaza, pentru a se putea imprumuta de la BNR, prin facilitatea de credit.

"La emisiunile de obligatiuni, pe banci le forteaza BNR. Bancile tin 40% din resursele in valuta la banca centrala, cu o dobanda de 0,8%. BNR zice am la mine toata masa, dar vreau sa devin creditor net, sa iau euro cu 0,8% si sa vi-i dau cu 8-9%, lei cu 2% si sa-i dau cu 14%. Banca centrala are dreptate, intr-un fel, bancile nu pot accesa creditul lombard decat daca au titluri de stat", mai considera Baltazar.

Nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile le constituie la BNR este, in prezent, de 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei. Dobanda bonificata la RMO constituite in lei este de 5,6% pe an, iar cea la RMO in valuta este de 2,8% pe an, incepand cu perioada de aplicare 24 decembrie 2008 - 23 ianuarie 2009.

Bogdan Baltazar a afirmat ca, in aceste conditii, "bancile prefera sa cumpere titluri de stat in pierdere, pentru a capata accesul la aceasta fereastra monopolista".

Bancile comerciale se pot imprumuta de la banca centrala prin facilitatea credit, sau creditul lombard, de tip overnight, la o dobanda aflata, in prezent, la 14% pe an si garantand cu titluri de stat.

In cadrul licitatiei din 9 februarie 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa 12 luni, pentru care a obtinut 182,34 milioane lei (42,9 milioane euro), cu un randament mediu de 11,5% pe an, in scadere de la randamentul record de 14,23% stabilit in decembrie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri