Potrivit notei de fundamentare, pana in 2010 CEC Bank ar trebui sa ajunga o „banca pentru populatie”, precum si sa preia parti substantiale ale afacerilor din mediul rural si din zonele urbane cu mai putin de 50.000 de locuitori.

„Viteza redusa a creditului va determina o incetinire semnificativa atat a consumului public si privat, cat si a investitiilor, putand avea consecinte negative asupra economiei reale, concretizandu-se printr-o crestere economica redusa si o crestere a somajului in 2009”, se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

Executivul explica, de asemenea, importanta asigurarii resurselor financiare necesare sustinerii activitatii de creditare a institutiilor de credit romanesti, in contextul in care, in mare parte, portofoliile de creditare ale celor mai multe institutii de credit sunt sustinute financiar prin linii de finantare asigurate de catre bancile mama, sustinere limitata in actualul context al pietelor financiare internationale.

Citeste si:

Astfel, pentru asigurarea continuitatii in procesul de creditare, Ministerul Finantelor este mandatat sa majoreze capitalul social al CEC Bank, prin emiterea de noi actiuni cu o valoare egala cu valoarea nominala actuala, adica 100 lei/actiune, anunta NewsIn.

In 2009, capitalul social al CEC se va majora cu 900 de milioane de lei, suma urmand a fi virata in contul bancii in doua transe egale, una in primul trimestru al anului, si cealalta pana la sfarsitul lui 2009.
Deficitul bugetului de stat pe 2009, rezultat din plata efectuata de Ministerul Finantelor pentru majorarea capitalului social al CEC Bank-SA, se finanteaza din sumele existente in contul curent al trezoreriei statului, din disponibilitatile incasate din venituri din privatizare.

Senatul este prima camera sesizata.