Senatul a adoptat, cu 83 de voturi pentru si niciun vot impotriva, un proiect de lege prin care se majoreaza nivelul de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice de la 20.000 de euro la 50.000 de euro.
"In Romania este necesara modificarea legislatiei in vigoare, astfel incat, depozitele constituite de fiecare persoana fizica, la oricare dintre institutiile de credit participante la Fond (n.r. Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar) sa fie garantate pana la suma de 50.000 euro. De aceeea Ministerul Finantelor Publice propune, in numele Guvernului, adoptarea prezentului act normativ", a motivat secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Cosmin Coman, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca, astfel, Romania poate "raspunde la propunerile agreate la nivelul UE" pentru restaurarea increderii in sistemele financiare si pentru prevenirea retragerii in masa a depozitelor, in contextul crizei financiare.

Presedintele Comisiei de Buget a Senatului, Ion Ariton, a precizat ca proiectul de lege a fost dezbatut de comisia de Buget a Senatului care l-a aprobat in unanimitate.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 129/2008 a fost adoptata de autoritatile romane dupa ce ministrii europeni de finante au ajuns la un acord, in octombrie 2008, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 euro la 50.000 euro, in cazul in care bancile dau faliment.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, preciza recent ca plafonul anterior de garantare, de 20.000 euro, acoperea 99,2% din depozite, dar ca cele 0,8% din depozite mai mari de 20.000 euro insumeaza 40% din volumul economisirii din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri