Arbitrul pensiilor private a aprobat proiectul de lege pentru Fondul de garantare a pensiilor private, care va compensa pierderile participantilor atat in perioada de acumulare, cat si dupa indeplinirea conditiilor de pensionare, daca administratorii nu isi pot onora obligatiile.
Proiectul de lege privind Fondul de garantare a pensiilor private a fost aprobat miercuri si va fi lansat spre dezbatere publica, dupa care urmeaza pasii legali de adoptare a acestei legi speciale de catre Parlamentul Romaniei, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensiilor Private (CSSPP).

Fondul de garantare a pensiilor private reprezinta elementul central din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale pensiilor private obligatorii (pilonul II) si facultative (pilonul III), potrivit NewsIn.

Potrivit acestui proiect de lege, Fondul de garantare va fi constituit ca persoana juridica de drept public, iar activitatea acestuia va fi permanent supravegheata si controlata de CSSPP.

"Fondul de garantare va compensa pierderile participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate", se mentioneaza in comunicat.

Prin urmare, Fondul va fi destinat compensarii pierderilor de activ net, compensatiile fiind platite numai in conditiile mentionate anterior.

Pana la utilizarea resurselor Fondului de garantare, legislatia din sistemul de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive precum supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri