Proiectul de lege privind Fondul de garantare a pensiilor private a fost aprobat miercuri si va fi lansat spre dezbatere publica, dupa care urmeaza pasii legali de adoptare a acestei legi speciale de catre Parlamentul Romaniei, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensiilor Private (CSSPP).

Fondul de garantare a pensiilor private reprezinta elementul central din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale pensiilor private obligatorii (pilonul II) si facultative (pilonul III), potrivit NewsIn.

Potrivit acestui proiect de lege, Fondul de garantare va fi constituit ca persoana juridica de drept public, iar activitatea acestuia va fi permanent supravegheata si controlata de CSSPP.

Citeste si:

"Fondul de garantare va compensa pierderile participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate", se mentioneaza in comunicat.

Prin urmare, Fondul va fi destinat compensarii pierderilor de activ net, compensatiile fiind platite numai in conditiile mentionate anterior.

Pana la utilizarea resurselor Fondului de garantare, legislatia din sistemul de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive precum supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor.