Ofertele depuse de banci pentru obligatiuni pe trei ani, respinse de Finante

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele depuse de banci pentru obligatiuni de stat de tip benchmark pe trei ani, considerand ca randamentul cerut de acestea era prea mare, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Valoarea anuntata initial de MFP era de 200 milioane lei, iar rata cuponului era de 11,25% pe an, informeaza NewsIn. Bancile au depus oferte de peste 429,3 milioane lei (100,7 milioane euro).

La ultima licitatie pentru obligatiuni benchmark pe trei ani, din 18 decembrie 2008, Ministerul de Finante a atras 166,45 milioane lei (42,1 milioane euro), la care plateste un randament mediu anual de 13%.

MFP si-a propus sa atraga, in februarie, 5,4 miliarde lei prin licitatiile pentru titluri de stat, insa dupa cinci licitatii suma obtinuta se ridica la 3,826 miliarde lei.

In prima luna din 2009 ministerul a vandut titluri de stat de 6,56 miliarde lei (circa 1,5 miliarde euro), prin sase licitatii, in scopul finantarii si refinantarii datoriei publice.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni ale anului trecut, care a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene.

Ministerul va anunta lunar emisiunile de titluri de stat din acest an pana la aprobarea Legii privind bugetul de stat pe 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cât costă o asigurare în cazul infectării cu Covid-19 pentru angajați
Setari Cookie-uri