Garantarea cu rata inflatiei a randamentului fondurilor private de pensii (Pilonul II) nu este o decizie in favoarea participantilor si trebuie evitata, considera Asociatia Analistilor Financiar bancari din Romania (AAFBR).
Asociatia considera ca o astfel de dezbatere, prin prisma elementelor tehnice pe care le contine, nu poate fi purtata la nivel public si cu atat mai putin nu este indicat a fi subiectul unor sondaje de opinie sau a unor initiative legislative care sa plece de la nivelul populatiei.

“Incurajam formatorii de opinie, mass-media, clasa politica si organizatiile sindicale sa promoveze o dezbatere reala intre specialisti, la care sa participe cat mai multe asociatii profesionale si profesionisti din domeniul investitiilor, astfel incat sa se obtina in final o imagine corecta asupra masurii in care garantarea unui randament anual egal cu inflatia este intr-adevar in beneficiul participantilor”, spun reprezentantii AAFBR.

Asociatia considera ca garantarea unui randament anual minim egal cu inflatia ar trebui sa fie evitata si ca nu este o decizie in favoarea participantilor la sistemul de pensii private, asa cum o abordare nespecializata ar putea sugera.

Potrivit AAFBR, o astfel de garantie va duce la un comportament extrem de conservator din partea
fondurilor de pensii, facondu-le sa evite o serie intreaga de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mai mari. Analiza statistica arata ca investitiile care pe termen lung au dat randamentele cele mai bune sunt cele care, pe termen scurt, au fost cele mai volatile, deci, cu alte cuvinte, cele care pe termen scurt, temporar, ar putea furniza randamente sub rata inflatiei. In consecinta, participantii vor beneficia in final de pensii mai mici.

In momentul de fata nu exista instrumente financiare care sa poate fi achizitionate si care sa garanteze depasirea inflatiei, spun analistii financiari. Nici chiar titlurile de stat nu pot garanta intotdeauna un randament peste rata inflatiei. “Dar chiar presupunand ca astfel de instrumente ar exista, o astfel de garantie va induce un comportament “de turma” al fondurilor de pensii, facand sa dispara complet concurenta din acest sector si efectul benefic pe care aceasta il are asupra performantei fondurilor. In consecinta, participantii vor beneficia in final de pensii mai mici”, enunta reprezentantii Asociatiei.

De asemenea, analistii financiari considera ca nu este corect ca apetitul de risc investitional al initiatorilor acestui proiect sa fie impus cu forta tuturor participantilor la sistemul obligatoriu de pensii private. Realitatea arata ca profilul investitional al participantilor la sistemul de pensii private este variat si nu o politica de uniformizare este in interesul participantilor.

Dimpotriva, potrivit AAFBR, contributorilor trebuie sa li se dea posibilitatea sa investeasca conform propriilor dorinte si din acest motiv un pilon II multifond ar fi solutia ideala in care, pe langa fondurile deja existente, fonduri de pensii cu risc scazut sau cu garantii (permise, insa nu impuse) sa stea la dispozitia celor cu apetit pentru riscul minim sau a celor care doresc garantii suplimentare. Uniformizarea este in detrimentul participantilor.

"Furnizarea unor garantii suplimentare va necesita contributii de capital suplimentare din partea administratorilor, in conditiile in care comisioanele pe care acestia le primesc sunt printre cele mai mici din Europa, fiind plafonate prin lege. Aceasta situatia va faca ca nume de prestigiu, cu experienta internationala in domeniul pensiilor, sa isi piarda interesul pentru sectorul pensiilor private din Romania si eventual sa se retraga. Aceasta va avea un impact negativ nu doar asupra imaginii Romaniei, dar si asupra calitatii procesului de investitii. In consecinta, participantii vor beneficia de pensii mai mici, spune Asociatia Analistilor Financiar bancari din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri