La sfarsitul lunii trecute, 128.000 de persoane aveau un incident de plata activ. Cea mai mare restanta este de 3,5 miliarde de lei
Traditionala criza de bani din luna ianuarie a urcat numarul restantierilor activi la credite peste pragul psihologic de 100.000 de persoane. Numarul total al persoanelor care au avut cel putin un incident de plata la rambursarea unui credit bancar era, la sfarsitul lunii trecute, de 226.000 de persoane, din care nu mai putin de 128.500 inca aveau conturi active, ne-a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Cele doua cifre sunt recorduri in scurta istorie a "politiei creditelor". Cheltuielile din decembrie si-au pus puternic amprenta pe evolutia ratei de neperformanta, avand in vedere ca, la sfarsitul anului, Biroul de Credit inregistra 190.000 de persoane cu restante de peste 30 de zile, restantierii activi fiind in numar de 98.000.

17 milioane de euro neplatiti

Potrivit oficialului Biroului de Credit, valoarea restantelor curente la creditele in moneda nationala este de 625 de miliarde de lei.
La imprumuturile in dolari, restantele sunt de 791.000 de dolari, iar la creditele in euro, de 1,2 milioane de euro.
Astfel, romanii au "omis" sa plateasca bancilor aproximativ 17 milioane de euro.
Suma totala de creditare in sistemul bancar este de aproximativ 10,8 miliarde de euro, pondere mai mare avand valutele.

Restante la 11 banci o data

Serban Epure a adaugat ca cea mai mare restanta inregistrata la acest moment este de 3,5 miliarde de lei. "Mai interesant este ca o singura persoana fizica are incidente de plata la nu mai putin de 11 banci.
Acest caz este mostenit. Acum, ca exista Biroul de Credit, nu este posibil sa se mai intample asa ceva", a spus Epure.

Biroul de credit primeste informatii de pe aproximativ 90% din piata imprumuturilor acordate populatiei.
Organismul a fost creat de banci ca o centrala de incidente de plati, o data cu explozia creditului de consum.
Institutiile bancare de pe piata pot accesa baza de date a Biroului. Pe baza istoricului de plata, pe viitor, un client poate accesa mai usor sau mult mai greu un imprumut.

Pana acum, Biroul a indosariat numai datele negative. De anul acesta le va strange si pe cele pozitive.
Un bun istoric de plata poate cantari, in curand, mai mult decat girantul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri