Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania a facut vineri, 20 februarie 2009, prima plata catre primul sau beneficiar – un proaspat pensionar din sistemul public de pensii, care si-a cerut si si-a incasat drepturile si de la fondul de pensii private obligatorii la care a contribuit doar cateva luni.
Update: Generali Pensii, care administreaza al treilea fond de pe piata pensiilor obligatorii, este compania care a platit prima pensie in valoare de peste 400 lei, ce insumeaza contributiile platite in cateva luni de proaspatul pensionar, la care se adauga dobanda acumulata, au spus surse din piata citate de NewsIn.

Situatia nefiind acoperita de legislatia existenta, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o decizie privind modalitatea de plata – prin suma unica, la fel ca in situatiile de invaliditate si deces. Decizia respectiva poate fi gasita pe site-ul CSSPP.

Primul beneficiar al sistemului de pensii private din Romania s-a pensionat la o varsta relativ redusa. El a muncit in conditii dificile si s-a pensionat din sistemul public cu stagiu complet de cotizare.

La Pilonul II, el a contribuit doar cateva luni, primind vineri, 20 februarie, plata in suma integrala a drepturilor sale din Pilonul II de pensii private. Plata a fost facuta de un fond gestionat de un administrator membru al APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania).

Potrivit APAPR, suma platita nu este spectaculoasa, fiind proportionala cu contributiile facute in doar cateva luni.

De asemenea, situatia insa este simbolica, pentru ca face lumina in jurul celui mai nociv mit legat de Pilonul II si de fondurile de pensii private in general: „fondurile de pensii sunt niste cutii negre in care doar pui bani timp de 20-30 de ani si nu ai nicio certitudine sau garantie ca ii primesti inapoi”. Faptul ca fondurile de pensii private din Romania au inceput deja sa faca plati desfiinteaza acest mit.

In urmatorii zece ani, fondurile de pensii private obligatorii din Romania vor avea de onorat intre 80.000 si 100.000 de cazuri de plata – solvabilitatea fondurilor de pensii va putea fi certificata de catre fiecare dintre acesti 100.000 de viitori beneficiari ai Pilonului II. „Cu alte cuvinte, plata pensiilor private incepe chiar astazi, si nu peste 20-30 de ani. Fondurile de pensii private din Romania functioneaza transparent si vor onora fiecare caz de plata, acest fapt putand fi „testat” de circa 100.000 de ori in urmatorii 10 ani”, au declarat reprezentantii APAPR.

Propunerea de garantare a inflatiei naste zarva in pensii private

De altfel, situatia din Romania nu face exceptie de la practica regionala. Ungaria este prima tara din Europa Centrala si de Est care a adoptat atat Pilonul II de pensii private obligatorii (in 1998), cat si Pilonul III de pensii private facultative (in 1999).

In Ungaria, fondurile de Pilon II au facut, in primii 10 ani de functionare, plati de peste 23 de milioane de euro pentru aproximativ 60.000 de beneficiari. De asemenea, fondurile maghiare de Pilon III au facut, in aproape 15 ani de functionare, plati de circa 946 de milioane de euro pentru un numar de 360.000 de participanti.

In Polonia, a doua tara din regiune care a introdus Pilonul II (dupa Ungaria), in 1999, primii aproape zece ani de functionare ai sistemului au insemnat plati de aproximativ 290 de milioane de euro pentru cateva sute de mii de beneficiari.

In acelasi fel, fondurile de pensii private din Romania vor face plati inca de acum pentru clientii lor, pentru cazuri diferite (cotizare completa, pensionare anticipata, pensionare pe caz de boala, invaliditate, deces, etc.). Mitul ca „fondurile de pensii doar acumuleaza bani, dar nu fac plati” va fi daramat de aproximativ 100.000 de ori doar in urmatorii 10 ani, estimeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Grupul de Economie Aplicata vrea sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia, deoarece considera necesara aceasta masura in contextul crizei internationale. Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania critica propunerea, considerand-o nerealista, inaplicabila si care loveste in interesele pe termen lung ale romanilor.

"Suntem fortati sa contribuim la pensiile private obligatorii, dar nu avem o garantie reala privind randamentul minim. Contextul crizei financiare internationale face si mai acuta aceasta tema, a securitatii financiare a populatiei. Asa cum este conceput in prezent sistemul de pensii private obligatorii (pilon II), riscam sa primim o pensie fara valoare", a explicat Voinea, in urma cu doua saptamani.

In replica, Asociatia Analistilor Financiar bancari din Romania (AAFBR) considera ca garantarea cu rata inflatiei a randamentului fondurilor private de pensii (Pilonul II) nu este o decizie in favoarea participantilor si trebuie evitata, considerand ca o astfel de dezbatere, prin prisma elementelor tehnice pe care le contine, nu poate fi purtata la nivel public si cu atat mai putin nu este indicat a fi subiectul unor sondaje de opinie sau a unor initiative legislative care sa plece de la nivelul populatiei.

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au incasat contributii de 116,955 milioane lei (27,2 milioane euro) aferente lunii decembrie si restante de 5,75 milioane lei aferente lunilor anterioare, potrivit datelor oferite de CNPAS.

In total, suma incasata de cele 14 fonduri de pensii private obligatorii in 20 februarie se ridica la 122,7 milioane lei (28,6 milioane euro), potrivit NewsIn.

In decembrie 2008, contributia medie pe asigurat a fost de 8,28 euro, iar veniturile brute ale participantilor celor 14 fonduri de pensii obligatorii se ridicau la 5,84 miliarde lei (1,36 miliarde euro), din care partea de 2% a fost virata pe pilonul II.

Cele mai mari contributii au fost virate vineri catre fondurile administrate de ING Pensii (47,9 milioane lei), Allianz-Tiriac Pensii (28,7 milioane lei) si Generali Pensii (9,67 milioane lei).

La finalul lunii ianuarie, piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 949,6 milioane lei (221,99 milioane euro), in crestere cu 14,15% fata de luna anterioara.

Bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Potrivit legii actuale, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri