Noile reglementari ale UE care vor fi aplicate din 2007 pentru stimularea concurentei in tranzactiile cu actiuni din blocul comunitar pun in pericol bursele mici, ale caror activitati sunt vizate de banci, potrivit Federatiei Burselor Europene de Valori Mobiliare, citata de Reuters.
In prezent, Uniunea Europeana poarta consultari privind felul in care noile reglementari, cunoscute sub denumirea de "piete, directive referitoare la instrumentele financiare", trebuie aplicate incepand din 2007.

Potrivit modificarilor aduse metodelor de tranzactionare a actiunilor, la nivel european, bancile vor avea posibilitatea sa deruleze operatiuni cu titluri proprii fara sa fie obligate sa recurga la burse, cum se intampla, in prezent, in multe state comunitare.

In cazul actiunilor despre care institutiile nationale de reglementare considera ca trebuie sa fie lichide sau tranzactionate pe scara larga, bancile vor fi obligate sa publice pretul la care intentioneaza sa le comercializeze.

Federatia burselor a apreciat, in cadrul unui comunicat, ca definirea actiunilor lichide va fi de o importanta cruciala, avand in vedere ca institutiile care isi vor tranzactiona actiunile la nivel intern vor dori sa dispuna de un prag foarte inalt al pretului.

"Astfel, multe actiuni nu vor fi considerate lichide si vor fi exceptate de la legea transparentei pretului", potrivit Federatiei.

Un alt motiv de ingrijorare, in opinia Federatiei, este o propunere legata de ofertele publice, care nu vor fi considerate lichide in primele sase luni de tranzactionare, indiferent de marimea acestora. "Propunerile pot avea un efect daunator asupra transparentei ofertelor publice initiale ca si asupra existentei burselor mici", sustine Federatia.

Noile reglementari comunitare ar fi trebuit introduse in 2006, dar au fost amanate cu un an, dupa ce bancile si bursele de valori mobiliare au aratat ca sunt prea complicate si greu de introdus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri