Profit mai mare cu 22%, inchiderea francizelor neprofitabile si conservarea strategiei prudente sunt planurile pentru anul in curs ale conducerii Volksbank Romania (VB), dupa cum a declarat Gerald Schreiner, presedintele institutiei financiare.
„Imprumuturile vor fi acordate doar in cadrul lichiditatii noastre pe termen lung, pentru a asigura stabilitatea Volksbank Romania si a grupului de care apartinem. Aceasta strategie a fost adoptata de grup cu mult timp in urma, pentru a asigura stabilitatea si, daca piata nu permite, de exemplu, finantarea pe termen lung, atunci nici nu refinantam pe termen lung”, a detaliat Schreiner.

Apoi, creditele vor fi acordate in conditii mult mai conservative, fapt care reflecta situatia pietei actuale.
Daca in urma cu cateva luni conducerea bancii estima o crestere a creditarii la un ritm de 10% pentru 2009, aceasta a revizuit la 5% avansul creditelor pentru anul in curs.

In anii trecuti, banca, al treilea jucator din sistem la aceasta data, cunostea o rata de crestere a creditarii de 40-50%, concentrandu-se in special pe creditele imobiliare, acestea cunoscand insa corectii puternice ale ritmului de crestere in ultimele luni.

Pentru finalul lui 2009, Volksbank se asteapta la un volum al creditelor de 3,4 miliarde de euro, in crestere usoara fata de cel de la sfarsitul anului trecut, de 3,3 miliarde de euro. In acelasi timp, provizioanele de risc aferente portofoliului ar creste pana la 68 milioane de euro, fata de 34 milioane de euro anul trecut.

Volumul creditelor a avansat in 2008 cu 49%, pana la 3,3 miliarde de euro, la sfarsitul anului trecut. Pe segmentul depozitelor, avansul anual a fost de 6%, pana la un sold de 567 milioane de euro, la 31 decembrie 2008.

Anul trecut, institutia financiara a constituit provizioane de risc pentru credite de 34 milioane de euro, in crestere fata de anul precedent cand provizioanele au fost de 19 milioane de euro.

Raportul cost venituri al bancii anul trecut a fost 49,6%, in usor avans fata de 2007, cand s-a situat la nivelul de 48,1%.

"In continuare, ne com concentra pe un control mult mai strict al costurilor, nu vom mai vedea ratele de crestere din anii trecuti, dar exista in continuare perspectivele unei evolutii pozitive", a spus Schreiner.
In 2009, banca urmareste scaderea raportului cost/venituri la 44,7%, fata de 49,6% in 2008.

Totodata, in 2009, banca doreste sa obtina un profit inainte de impozitare de 46,25 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 22% fata de anul trecut, in conditiile unui avans al activelor de circa 2%.

In acest sens, banca tinteste un volum al activelor de 5,416 miliarde euro la finalul acestui an, fata de 5,307 miliarde euro la finalul anului 2008 (crestere de 51% fata de 2007). Anul trecut, banca a obtinut un profit de 37,85 milioane de euro (consitituie o crestere de 54%), iar in 2007, VB a inregistrat un profit inainte de impozitare de 24,5 milioane de euro.

In ceea ce priveste reteaua teritoriala, anul acesta, potrivit presedintelui sau, banca nu va inchide unitati si nu va concedia angajati, dar va renunta la francizele neprofitabile.

La sfarsitul anului oficialii bancii estimeaza ca va ajunge la 50-55 de francize comparativ cu cele 70 din prezent.

"Am decis de comun acord cu antreprenorii sa inchidem 25 de unitati in regim de franciza in ultimul trimestru din 2008 si primele luni din 2009, astfel ca in prezent am ajuns la 70. Pana la finalul anului vrem sa ajungem la 50-55 de unitati", a explicat presedintele bancii.

El a adaugat ca francizele deschise de mai mult timp, care pot supravietui din veniturile pe care le realizeaza lunar, vor fi pastrate, dar cele neprofitabile vor fi inchise.

"Atat timp cat costurile vor fi sub control nu vrem sa concediem angajati", a afirmat Schreiner. In 2009, banca urmareste scaderea raportului cost/venituri la 44,7%, fata de 49,6% in 2008.

Anul trecut, banca a deschis 37 de noi unitati, ajungand la 173, si doreste sa inchida anul in curs cu 194 de unitati.

„Anul acesta vom deschide 15, maxim 17 unitati proprii in care vom avea personalul deja existent, dar si personal nou claificat. Personalul mai vechi din Volksbank nu va fi concediat pentru ca nu se mai vand credite, ci vor avea alte lucuri de facut, de exemplu, vor ajuta la recuperarea banilor”, au declarat oficialii bancii.

Banca va continua in 2009 atat investitiile in tehnologie pentru a mentine succesul inregistrat de EB Direct, serviciul de electronic banking pe care institutia financiara il pune la dispozitia clientilor sai.

De asemenea, vor fi lansate, tot in decursul acestui an, si produse aditionale non-bancare cum sunt asigurarile de viata si non-viata, care alaturi de serviciile de intermediere imobiliara oferite prin VB Services, Volksbank Romania considera, conform presedintelui sau, strategia in-house pentru persoanele fizice ca fiind completa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri