Bancile din Vestul Europei ar putea inregistra, in cel mai “urat” scenariu, pierderi de 37,2 miliarde dolari, din cauza finantarilor acordate in Romania, releva un studiu al Danske Bank.
Spre comparatie, doar Rusia si Polonia depasesc tara noastra in ierarhia pietelor din regiune unde bancile vestice au expunere, cu pierderi estimate de 44,5 miliarde de dolari, respectiv 57,5 miliarde de dolari.

Conform celui mai pesimist scenariu, Austria este cea mai afectata tara de un posibil declin al economiei Romania, cu posibile pierderi de 14 mld. dolari, urmata de Franta cu 5,3 mld. de dolari si de Italia cu 3,9 mld. dolari.

Analistii de la Danske Bank au furnizat si un scenariu mai optimist ce estimeaza pentru bancile din zona euro pierderi de 12,4 miliarde dolari.


Conform scenariulului intermediar, denumit "hard risk scenario", cea mai afectata tara ar fi tot Austria, cu pierderi estimate de 7 miliarde de dolari, urmata de Franta cu 2,6 mld. dolari. Pierderile totale estimate pentru operatiunile bancilor occidentale din Romania sunt de 18 miliarde de dolari, potrivit acestui scenariu.

De asemenea, ING estimeaza castiguri mai slabe pentru bancile din tarile emergente din Europa si Orientul Mijlociu si considera ca unele institutii financiare ar putea fi nevoite sa se recapitalizeze, insa BRD-SocGen face parte dintr-un grup de banci ce ar urma sa fie mai putin afectate, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Analistii de la ING considera ca cele mai mari riscuri sunt pentru bancile din tarile din fosta Uniune Sovietica, Israel si Austria, insa incetinirea cresterii activelor nu va fi neaparat mai pronuntata in aceste state decat pe alte piete.



ING estimeaza ca bancile Komercni Banka din Polonia, BRD-SocGen din Romania si cele mai multe banci turcesti vor fi mai putin afectate si recomanda investitorilor sa-si mareasca expunerea pe bancile de pe pietele emergente.

"Calitatea creditului s-a detasat ca fiind cele mai important factor de risc si, date fiind incertitudinile legate de finantare, ingrijorarile legate de cresterea activelor pe termen mediu sunt de asemenea justificate", se mentioneaza in raportul ING, care a redus prognozele de profit cu 28% in medie.

ING a mentionat ca, dupa realizarea unor teste de stres legate de capitalul si castiguri, bancile cu marje reduse si nivel ridicat de indatorare, precum cele din Israel si Austria, sunt cele mai vulnerabile.

Totusi, bancile cu rezerve ridicate de capital, precum cele din fosta URSS, ar putea avea cele mai mari probleme legate de calitatea activelor, considera ING.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri