In 2005, urmare a fuziunilor si achizitiilor spectaculoase, ar putea disparea o treime din firme
Analistii pietei asigurarilor, una dintre cele mai profitabile industrii, spun ca 2005 va fi anul fuziunilor si al achizitiilor. Presati de timp si de ideea ca peste doi ani concurenta facuta de marii jucatori de profil din tarile occidentale va fi greu de invins, firmele autohtone au ca obiectiv major intarirea pozitiei lor pe piata.

Pe linga faptul ca, o data cu aderarea Romaniei la UE, industria asigurarilor va fi luata cu asalt de firme de profil care pina acum au facut doar prospectii, consolidarea pietei asigurarilor este impusa si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pina la 1 iunie 2006, firmele care practica asigurari generale si de viata vor trebui sa aiba un capital social minim de 150 miliarde lei. In cazul unei societati care vinde polite din ambele categorii, capitalul va trebui sa fie de cel putin 300 miliarde lei. Astfel, firmele mici, lipsite de forta financiara, fie se vor uni, fie isi vor vinde portofoliile pentru ca altfel nu au cum sa ramina pe piata, spune Tudor Moldovan, director la Generali Asigurari.

Victime sigure: ultimele zece firme

Analistii sustin ca firmele mici vor ceda in fata jucatorilor puternici, care fie isi vor elimina concurentii, fie se vor alia cu ei. Anul acesta, miscarile de pe piata isi vor intensifica ritmul. Firmele mari vor cumpara companii cu portofolii mai mici, tocmai pentru a-si intari pozitia pe piata, afirma Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac. De altfel, cele mai pesimiste previziuni vorbesc de faptul ca aproximativ o treime din numarul actual al firmelor vor fi doar istorie la finalul acestui an. Cel mai probabil, fuziunile si achizitiile se vor incheia in 2005, pentru ca la mijlocul anului viitor asiguratorii trebuie sa fie consolidati mai ales din punct de vedere financiar. Personal, ma indoiesc de faptul ca ultimele zece companii de pe piata vor supravietui in forma aceasta, ca firme de sine statatoare, ne-a declarat Nicolae Crisan, presedintele CSA.

Ungurii si chinezii, cu ochii pe asiguratorii romani

Potrivit sefului CSA, exista numerosi investitori care si-au exprimat dorinta de a intra pe piata romaneasca a asigurarilor, cumparind o companie de profil. Acestora li se adauga actionarii unor firme care exista deja la noi si care doresc sa faca noi achizitii pe plan intern, pentru a-si consolida pozitia, a precizat Crisan. El a explicat ca investitorii austrieci sint cei mai interesati, urmati de grupuri financiare din Ungaria, Franta si chiar China: La noi chiar au venit citiva reprezentanti ai grupului maghiar OTP, care initial erau interesati de Asirom. La noi, Asirom este un brand puternic, insa pe piata externa nu spune prea mult si cred ca i-ar prinde bine un aliat. In plus, pe linga citiva afaceristi francezi, au fost si investitori chinezi interesati de piata romaneasca a asigurarilor. Cei care stau cu ochii pe aceasta industrie vizeaza preluarea unor societati mari cu capital autohton. Este mai usor sa preiei o firma si sa o capitalizezi.

Ianuarie 2005: Grupul austriac GRAZER Wechselseitige Versicherung AG, actionarul majoritar al GRAWE Romania (societate de asigurari), a cumparat 99,7% din capitalul societatii de asigurari de viata Sara Merkur. Potrivit topului realizat de revista de specialitate Profil Asigurari, Sara Merkur, la finalul primelor noua luni din 2004, se situa pe locul 13 in clasamentul firmelor care vind asigurari de viata.
Decembrie 2004: Reprezentantii grupului austriac Wiener Staedtische, actionar al firmei de asigurari Unita, au anuntat ca au inceput negocierile cu citeva dintre primele 15 companii de pe piata, in vederea preluarii acestora. Oficialii grupului au spus ca in 2005 se vor finaliza achizitiile, intrucit obiectivul Unita este sa ajunga, pina in 2007, una dintre primele trei firme de pe piata. Wiener Staedtische a cumparat in 2001 Unita, iar un an mai tirziu a preluat Agras, firma specializata in asigurari agricole.
Aprilie 2004: Compania Omniasig, una dintre primele trei societati de asigurari generale din Romania, a devenit actionarul majoritar al ASIRAG, firma de asigurari din Pitesti. Potrivit oficialilor Omniasig, tranzactia cu ASIRAG a depasit un milion de euro.
Martie 2004: Aproximativ 40% din actiunile asiguratorului AGI Romania au fost preluate de compania Omniasig. Aceasta a cumparat 388.000 de actiuni cu 1,3 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri