Ministerul Finantelor Publice (MFP) va organiza pe 2 martie o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni, in valoare de 2,5 miliarde lei, fiind cea mai mare suma din acest an pe care statul si-a propus s-o atraga dintr-o singura licitatie, potrivit comunicatului publicat.

Finantele au vandut la ultima licitatie din februarie titluri de stat la 3 luni, in valoare de 2,35 miliarde lei, cu un randament mediu anual de 11,48%.

In cadrul primei saptamani din martie, MFP va mai emite si obligatiuni de tip benchmark scadente la 5 ani, in valoare de 250 milioane lei, cu o rata a cuponului de 11% pe an, anunta NewsIn.

Pe 9 martie, MFP va organiza o licitatie de titluri de stat la 3 luni, la care spera sa obtina 2,5 miliarde lei, urmand ca la licitatia din 16 martie, cand vor fi vandute certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la 6 luni, Finantele sa ia 1 miliard lei.

Ministerul de Finante a mai stabilit o licitatie pentru obligatiuni benchmark pe 3 ani, cu o rata a cuponului de 11,25%, in valoare de 250 milioane lei pentru 19 martie.

Ultima licitatie de titluri de stat din a treia luna a acestui an a fost programata pentru 23 martie, cand statul intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie cu discont pe un an, in valoare de 1 miliard lei.

MFP si-a propus sa obtina, in martie, 7,5 miliarde lei pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, dupa ce in primele doua luni ale acestui an a reusit sa atraga in acest scop peste 12,7 miliarde lei.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni ale anului trecut, care a atins 5,21% din produsul intern brut (PIB) dupa standardele europene. Pentru 2009, Guvernul Boc si-a stabilit ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Teodorovici a dat dispozitie MFP sa nu se mai imprumute de la banci