La BNR e mai ieftin: Bancile au venit la lombard si au luat 30,4 mld. lei in ianuarie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 30,43 miliarde lei in ianuarie, prin facilitatea de credit (lombard), a doua suma dupa cea record din octombrie si de trei ori mai mare fata de cea acordata in decembrie, releva datele bancii centrale.

Astfel, in luna decembrie, bancile au imprumutat de la BNR 10,56 miliarde lei prin creditul lombard, iar in noiembrie, bancile au apelat la facilitatea de credit pentru o suma totala de 27,7 miliarde lei, mai scazuta fata de recordul 49 miliarde lei din octombrie.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care platesc, in prezent, 14% pe an, in conditiile lipsei de incredere din piata, care determina raspandirea inegala a lichiditatii si costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

In octombrie, dobanzile din piata interbancara au urcat accelerat, depasind, in unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului". Ulterior, desi dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, sustin dealerii.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata la o rata a dobanzii anuale de 14% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

Suma ramane ridicata comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut, cand s-a inregistrat o medie lunara de 194,5 milioane lei a imprumuturilor din partea BNR catre banci.

Numai in ultimele trei luni din 2008, bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri