Banca Comerciala Romana (BCR), subsidiara din Romania a Erste Bank, va continua sa isi extinda reteaua, a spus vineri directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl.
El a explicat ca subsidiara din Cehia a Erste, Ceska Sporitelna, are o retea mai mare decat cea a BCR, in conditiile in care opereaza pe o piata de doua ori mai mica decat cea din Romania.

"A venit vremea sa se investeasca in directiile potrivite", a subliniat Treichl, referindu-se la afacerile de retail, despre care a spus ca sunt mai rezistente in conditii macroeconomice negative.

BCR si Ceska Sporitelna au, in plus, cote de piata similare, a adaugat seful Erste. BCR are o retea de 642 de unitati de retail si 50 de centre de afaceri corporate.

Creditele neperformate de pe piata romaneasca reprezentau la finalul anului trecut 7,9% din portofoliul de imprumuturi neperformante al grupului financiar austriac Erste, insa oficialii grupului subliniaza ca pierderile efective vor fi mult mai mici decat valoarea acestor credite.

Din volumul total de credite neperformante ale Erste, de 6,4 miliarde euro la finalul lui 2008, cea mai mare parte (41,4%) proveneau din banca de economii din Austria, in timp ce Erste Bank Austria contribuia cu aproape o cincime (19,6%), potrivit datelor prezentate de Erste, la o conferinta de presa la Viena, conform NewsIn.

Pe locul al treilea se situau afacerile din Cehia, unde Erste detine Ceska Sporitelna, creditele neperformate de pe aceasta piata reprezentand 8,5% din total.

Romania - unde Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romana (BCR), cea mai mare banca dupa active - se situeaza pe locul al patrulea dupa ponderea creditelor neperformante din portofoliul grupului, urmata de Slovacia, Ungaria si Croatia, cu ponderi mai mici.

Dupa rata creditelor neperformante in cadrul grupului, afacerile din Romania ale Erste se situeaza pe locul al doilea in cadrul grupului. Rata creditelor neperformante a ajuns la sfarsitul anului trecut la 3,2% din totalul imprumuturilor acordate de Erste in Romania, in timp ce rata din

Austria era de 4,3%. In Ungaria, Slovacia si Cehia, rata creditelor neperformante era mai mica, de 2,3%, 2,2%, respectiv 1,9%. La nivel de grup, rata creditelor neperformante a crescut de la 2,2% in decembrie 2007 la 2,9% la finalul lui 2008.

"Vrem sa subliniem ca nu toate aceste credite neperformante inseamna pierderi", a spus Bernhard Spalt, chief risk officer (CRO) al Erste Bank.

El a explicat ca, din creditele acordate pe piata romaneasca, de circa 11 miliarde euro, 50% sunt de retail, 50% pe segmentul corporate, iar din imprumuturile de retail circa jumatate din credite sunt in euro si jumatate in lei. Creditele in lei nu sunt securizate, spre deosebire de cele in euro, care beneficiaza de o astfel de acoperire.

Pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice in tarile in care opereaza Erste Bank, costul riscului a crescut de peste doua ori anul trecut, de la 455 milioane euro in 2007 la 1,071 miliarde euro. Din aceasta valoare, 11,3% erau costuri legate de piata romaneasca.

Pentru Erste, deteriorarea conditiilor macroeconomice a presupus majorarea provizioanelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri