Creditele pentru cumpararea de bunuri de consum si folosinta indelungata vor ramane, pe termen scurt, principala forma de finantare acordata populatiei, devansand imprumuturile ipotecare, se arata intr-un studiu realizat de economistii Florian Neagu si Angela Margarit. Analiza, publicata in colectia de caiete de studii a Bancii Nationale a Romaniei, precizeaza ca imprumuturile pentru consum detin o pondere de peste 70% din total, iar modificarea cotelor detinute de diferitele tipuri de finantari va avea un ritm lent. Potrivit autorilor, nici institutiile de credit nu sunt interesate de schimbarea preferintelor, intrucat perceptia unui risc mai mare, determinat de garantiile reduse asociate creditului de consum, justifica dobanzile mai inalte, ceea ce se traduce prin profituri mai mari. In majoritatea tarilor europene, ponderea principala in creditarea populatiei este detinuta de imprumuturile imobiliare.

"Pe masura ce venitul disponibil va creste si oferta de bunuri imobiliare se va imbunatati, se va inregistra o culisare a indatorarii dinspre creditul de consum catre cel imobiliar si ipotecar", se mai arata in studiu. Analiza evidentiaza faptul ca Romania prezinta cel mai scazut nivel din Europa privind creditul acordat populatiei, cu mai putin de 5% din PIB. Totodata, studiul recomanda reglementarea institutiilor financiare nebancare, atat din punct de vedere prudential, cat si al raportarilor. Rezultatele studiului nu evidentiaza un pericol sistemic prin usoara diminuare a economisirii, dar este recomandata mentinerea unui stimul pe acest segment, ca alternativa de resurse in contextul unui sistem privat de pensii prea tarziu reglementat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri