HVB Bank Romania a lansat, ieri, creditul ipotecar, care va permite persoanelor fizice sa contracteze imprumuturi cu o valoare maxima de 100.000 de euro pentru achizitionarea, extinderea si reamenajarea unui imobil sau suprafete de teren, informeaza un comunicat al bancii.

Solicitantul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 22 de ani si varsta legala de pensionare, pana la care creditul trebuie rambursat integral.
In cazul in care clientul solicita imprumutul pentru cumpararea unui apartament, imobil sau teren sau pentru reamenajare, venitul minim al familiei trebuie sa fie de 300 euro/luna. Pentru constructia unei locuinte, venitul lunar al familiei trebuie sa fie de cel putin 500 euro/luna.

De asemenea, suma tuturor ratelor nu poate depasi 60% din venitul net lunar al familiei minus cheltuielile lunare, iar rata lunara nu trebuie sa fie mai mare de 35% din venitul net lunar al familiei minus obligatiile financiare.
Valoarea creditului reprezinta maximum 75% din valoarea evaluata a imobilului sau a proiectului de reamenajare. Pentru achizitie sau extindere de apartament/imobil, suma minima finantata este de 10.000 de euro, pentru reamenajare - 3.000 de euro, iar pentru proiectele de constructie este de 25.000 de euro.

In cazul achizitionarii unei suprafete de teren, finantarea minima acordata de HVB Bank se ridica la 5.600 euro, iar cea maxima la 100.000 euro.
Pentru evaluarea capacitatii de rambursare, banca va lua in considerare venituri din mai multe surse (salariu, bonusuri, comisioane din vanzari, drepturi de autor, chirii, dividende, venituri din profesii liberale), in proportii diferite.
Durata creditarii este de minimum 10 ani, in afara cazului in care solicitantul cere o perioada mai redusa, dar nu mai putin de 3 ani, iar intervalul maxim de rambursare este de 25 de ani.
Contributia minima a solicitantului este de 25% din pretul de achizitie al apartamentului, imobilului sau suprafetei de teren.

Pentru imprumuturile care sustin constructii, contributia proprie consta in teren si minimum 25% din valoarea proiectului, suma ce poate fi numerar sau investita deja in constructie.

Garantiile cerute sunt ipoteca de rangul I asupra proprietatii imobiliare achizitionate/reamenajate, in cazul creditului pentru achizitie de apartament/imobil/teren sau pentru reamenajare.

Pentru toate tipurile de credit ipotecar mai sunt solicitate: cesionarea venitului lunar al imprumutatului principal si al co-imprumutatului (daca este cazul); bilet la ordin semnat in alb, gaj pe conturile deschise la HVB Bank, asigurare de viata si asigurare pentru proprietatea imobiliara cesionate in favoarea bancii.
Returnarea creditului se face in rate lunare ce includ suma de rambursat (principalul) si dobanda. Dobanda este variabila si se calculeaza dupa cotatia indicelui Euribor la 6 luni. Pana la 30 iunie 2005, dobanda este 8,53% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri