Ultima saptamana la Bursa de Marfuri Sibiu a fost caracterizata de o lichiditate excelenta, fapt relevat de media zilnica de aproape 2.400 contracte realizata in cele cinci sedinte.

O saptamana foarte buna a fost inregistrata pe piata DESNP, unde interesul a atins cote maxime in sedinta de marti, cand au fost realizate nu mai putin de 2.486 de contracte. Datorita acestei saptamani, media zilnica a lunii august se apropie de nivelul de 2.000 de contracte. Daca la inceputul verii indicatorii de lichiditate si volum pareau a fi in scadere fata de trimestrul anterior, evolutia ulterioara a pietei a infirmat aceste calcule, august fiind considerata cea mai buna luna din istoria pietei la termen din Romania, care a inregistrat un nou record, peste 40.000 de contracte. Si asta se datoreaza in special actiunii conjugate a doi factori principali: intrarea pe piata a noi operatori care au realizat tranzactii masive, si interesul care a existat in piata fata de SIF-uri si SNP.

Datorita noului prag de detinere pe care il au societatile de investitii, investitorii au acum posibilitatea de a intra mult mai usor in Consiliile de Administratie si de a exercita influente asupra AGA. In cazul SNP, evenimentele prin care a trecut societatea s-au tradus prin impulsuri puternice asupra activitatii bursiere. Investitorii care au achizitionat pachete mari pe aceste actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, au realizat operatiuni de sens invers pe piata de la Sibiu.

Tranzactiile mari realizate in special cu derivatele SIF2, SIF3, SIF5 si NP au fost initiate din motive de siguranta (hedging). De evidentiat este si numarul de contracte futures realizat saptamana trecuta si cantitatile tranzactionate pentru fiecare din cele doua scadente in derulare (septembrie si decembrie).
Derivatele RRC si SIF2 au avut evolutii in scadere, avantajandu-i pe cei care au vandut la inceputul saptamanii. Dupa maximul atins miercuri, derivatele SNP au coborat drastic in ultima sedinta de tranzactionare.

In ceea ce priveste evolutia pietei din Sibiu la inceputul acestei saptamani, au fost stabilite peste 2.000 de contracte. Spre deosebire de ultimele sedinte, in care tonul pietei a fost dat de un singur contract (cum a fost cazul DESNP) sau un tandem (DESIF2 si DESIF5), in sedinta de luni interesul a atins cote inalte pe mai multe piete.

Cele mai active au fost contractele derivatelor SIF2, SIF5, SNP, TLV si RRC, fiecare dintre acestea generand un volum cuprins intre 178 (DERRC) si 477 (DESNP) contracte. Aceste contracte au echivalat cu 4.109.000 actiuni de pe piata spot.

Din punct de vedere al volatilitatii, derivatele SIF5, au iesit in evidenta, inregistrand o scadere cu 0,0400 lei/actiune pentru scadenta septembrie si cu 0,0250 lei pentru decembrie. Evolutii asemanatoare au avut si derivatele SIF2 si SIF3, atat ca directie, cat si ca amplitudine, ambele inchizand pentru scadenta septembrie, in scadere fata de cotatiile anterioare: 1.3556 (-0.0234) lei si respectiv 1.5100 (-250) lei pe actiune.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri