Astfel, dupa ce leul se va aprecia in urmatoarea luna pana la 4,25 lei/euro, cursul va incepe sa urce treptat, iar, la inceputul lui septembrie, moneda europeana va fi cotata la 4,65 lei/euro.

"Cursul ramane blocat sub 4,30 lei/euro, in conditiile in care banca centrala mentine o oferta solida la acest nivel. Drept urmare, tranzactionarea a devenit relativ apatica, cu o volatilitate zilnica medie cu numai 0,23% mai ridicata decat in luna anterioara", se precizeaza in raport.

Fluctuatiile leului s-ar putea mentine in jurul acestui nivel si in perioada urmatoare, insa un eventual imprumut extern, de exemplu de la Fondul Monetar International (FMI), ar putea cobori cursul de schimb, sustin analistii ING.

Citeste si:

Cu toate acestea, pe finalul lui 2009, leul va incepe sa recupereze din terenul pierdut, pentru ca la inceputul lui martie 2010, cursul de schimb sa coboare la 4,35 lei/euro, in opinia analistilor ING Bank.

"Produsul intern brut (PIB) din ultimele trei luni din 2008 a evidentiat o contractie economica la nivel trimestrial si a confirmat primele semne ale unei incetiniri brutale. In acest sens, estimam ca datele vor continua sa se deterioreze, ce ar putea determina banca centrala sa relaxeze piata monetara, in prezent tensionata, situatie ce va permite o depreciere a leului", se mai arata in raport.