Anul trecut, companiile de pe piata romaneasca de asigurari au inregistrat prime brute subscrise de 8,78 miliarde lei (2,38 miliarde euro), in crestere cu 22,4% fata de 2007.

"Piata de asigurari se va duce in jos. Nu vorbim de crestere in acest an", a spus Constantinescu, citat de NewsIn. De altfel, piata de asigurari a scazut deja in primele doua luni ale acestui an, a mentionat el.

In acest context, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) considera ca firmele de asigurari din Romania au nevoie de un flux de capital de 250 -300 milioane euro in acest an pentru se mentine in marja de solvabilitatea.

CSA crede ca piata de asigurari va creste totusi, chiar daca intr-un ritm sub cel din 2008

Presedintele Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Angela Toncescu se asteapta la o crestere in acest an, dar intr-un ritm mult mai mic decat in 2008.

Citeste si:

"Rascumpararile nu mai reprezinta o problema pentru societatile de asigurari de viata", a spus seful CSA. La sfarsitul lui ianuarie, Toncescu declara ca turbulentele de pe piata financiara s-au manifestat pe piata asigurarilor de viata printr-o crestere semnificativa a numarului de rascumparari in octombrie si noiembrie 2008.

Seful CSA a spus ca "societatile care incheie polite de asigurari de viata trebuie sa munceasca mai mult ca sa convinga asiguratii ca nu trebuie sa-si rascumpere asigurarile, deoarece pierd mai mult prin rascumparare".

"In perioada de criza, o asigurare de viata traditionala e un lucru bun. Acest segment de asigurare, probabil, va inregistra o crestere", a mentionat Toncescu, care crede ca segmentul de asigurari unit-linked (cu componenta investitionala n.r.) ar putea sa nu mai fie atat de atractiv pentru asigurati.

"Companiile trebuie sa-si convinga clientii ca au nevoie in continuare de asigurare, sa isi revizuiasca portofoliile si sa se orienteze catre alte segmente de asigurari, mai putin dezvoltate", a mai spus Toncescu.