Investitorii de pe piata bursiera au avut ghinionul, ieri, sa piarda cam tot ce au castigat in prima parte a sedintei de tranzactionare, cand preturile actiunilor luasera avant. La inceputul sedintei a avut loc o crestere accentuata, dupa care, pe la jumatatea acesteia, au aparut scaderile. Astfel, majoritatea actiunilor au inchis la pretul din sedinta anterioara, a afirmat Ion Milea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Muntenia Global Invest. In piata se resimte lipsa cumparatorilor, astfel ca vanzatorii au fost pe pozitie dominanta.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost mai ridicata decat cea din sesiunea anterioara, 22,2 milioane de lei, reprezentand 6,3 milioane euro. Indicii bursieri au inchis in urcare, BET si BET-C, cu 0,7%, iar BET-FI, cu 0,3%.

Petrom (SNP) a detronat, de data aceasta, societatile financiare, cu un volum foarte mare de actiuni tranzactionate, 19,7 milioane, insumand 8,9 milioane de lei. Pretul unui titlu a urcat cu 1,5%, pana la 0,4600 lei/actiune. Rompetrol Rafinare (RRC) a tinut pasul cu SNP, inregistrand o crestere a cotatiei de 1,3%, o actiune atingand 0,0978 lei. S-au facut schimburi cu 14,9 milioane de titluri, la valoarea totala de1,4 milioane de lei.

Titlurile petroliere si-au continuat aprecierea, influentate de cresterea pretului titeiului pe pietele internationale, dupa cum afirma brokerul de la societatea mentionata. El este de parere ca, pe acest fond, actiunile SNP si RRC, vor continua sa creasca.

SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia s-au mentinut in preferintele jucatorilor, dupa Petrom, aceste actiuni fiind cele mai tranzactionate. S-au facut schimburi cu 2,2 milioane de titluri SIF 2, valoarea tranzactiilor atingand 3,1 milioane de lei.

Pretul actiunilor nu s-a modificat insa, mentinandu-se acelasi din sesiunea bursiera precedenta, de 1,3700 lei/actiune. Titlurile SIF 5 au fost in ascensiune cu 1,2%. Pretul unei actiuni a inchis sesiunea la 1,6300 lei, in conditiile in care s-au transferat 1,4 milioane de actiuni, la valoarea totala de 2,2 milioane de lei.

Din acest volum, 240.000 de titluri au fost transferate printr-o tranzactie speciala, la pretul de 1,6100 lei/actiune. De aproape o saptamana, actiunile SIF 2 si SIF 5 se tranzactioneaza la foarte mica distanta, o explicatie a acestui fapt fiind, in opinia lui Ion Milea, faptul ca sunt cele mai transferate titluri pe piata derivatelor de la Sibiu. Doar o societate financiara a inchis ziua de ieri pe scadere, si anume SIF 1 Banat-Crisana. Un titlu SIF 1 a scazut cu 0,6%, pana la 1,4500 lei. Volumul transferat a fost sub un milion de actiuni, 785.500 actiuni, iar valoarea tranzactiilor a fost de 1,1 milioane de lei.

Cu o zi inainte de suspendarea de la tranzactionare pentru majorarea capitalului social, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au ramas la pretul din sedinta precedenta, de 0,9000 lei/ actiune. S-a tranzactionat un volum relativ mare, de 1,2 milioane de titluri, la valoarea de un milion de lei.

In schimb, actiunile BRD au mai castigat 1,7%, ajungand la 11.800 lei/ actiune.

Sicomed (SCD) se afla in scadere, potrivit brokerului de la Muntenia Global invest, desi pretul unui titlu a urcat usor, ieri, cu 0,5%, pana la 0,9600 lei/actiune. Ion Milea spune ca politica companiei farmaceutice de a nu oferi dividende ii tine pe micii investitori la distanta. Actiunile SCD sunt in scadere deoarece nu prea mai sunt cumparatori mari in piata, mai afirma brokerul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri