Cursul se stabilizase pe finalul ultimei sedinte a saptamanii la 4,2950 lei/euro, pe o piata linistita, dupa o apreciere in partea a doua a zilei, in ton cu cea a altor monede emergente din regiune.
"Piata este mai linistita, iar leul isi continua aprecierea. Este o miscare regionala, dar este posibil sa fi intervenit indirect si banca centrala, luand in considerare ca leul se intareste mereu cand ajunge la acest nivel. Cu toate acestea, in conditiile in care piata este foarte linistita, se observa imediat orice vanzare mai mare chiar si a unui singur jucator sau cel mult doi", a spus, pentru NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu.

Moneda europeana era tranzactionata in debutul sedintei cu 4,2960 lei, insa cursul a urcat rapid pana la un nivel maxim de 4,3110 lei/euro. Leul a inceput, insa, dupa aceea sa recupereze din terenul pierdut, revenind in apropierea cotatiilor din debut, iar la 16:45, bancile cumparau un euro cu 4,2930 lei si il vindeau cu 4,3025 lei.

In regiune, monedele emergente au avut o evolutie similara. Asfel, zlotul s-a depreciat initial de la 4,6123 la 4,68 unitati/euro, dar s-a intarit apoi pana la 4,5550 unitati/euro, in timp ce forintul, dupa ce a pierdut teren de la 301,2 la 304,5 unitati/euro, s-a scumpit pana la 297,8 unitati/euro. Cu toate acestea, moneda ungureasca se deprecia usor pe finalul zilei.

La cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,2950 lei/euro, moneda nationala a stagnat fata de euro, dupa o depreciere nesemnificativa, de doar 0,004%, fata de ziua precedenta. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR marcheaza aprecierea monedei nationale cu peste un ban (0,41%) pana la 3,1679 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,1809 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a stagnat in prima parte a sedintei la 1,3650 unitati/euro, insa, dupa o apreciere brusca de la 1,3730 la 1,3540 unitati/euro, cursul dolarului a inceput sa fluctueze mai pronuntat. La 16:45, ora Romaniei, moneda americana se deprecia, iar euro era cotat la 1,3602 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,56% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,53% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda s-a redus la 7,56% pe an, de la nivelul de joi, de 9,21%.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la niveluri foarte scazute, de 7-8% pe an, sub rata dobanzii de politica monetara, de 10% pe an, Dobanzile au coborat din nou vineri ca urmare a cererii mai scazute de lei, pe masura ce bancile si-au completat necesarul de rezerve minime obligatorii, in ciuda a doua licitatii organizate marti si miercuri de banca centrala prin care a atras depozite de la banci de peste 1,91 milioane lei pana pe 23 martie, ultima zi de constituire a rezevelor obligatorii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri