Randamentele fondurilor de pensii private la nivel mondial au cunoscut evolutii foarte diferite, in contextul crizei financiare mondiale: fondurile de pensii din statele membre OECD au inregistrat in 2008 pierderi medii de -23%, in timp ce fondurile din Romania au avut un castig mediu anual de +11%, arata cele mai recente studii realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), citate de APAPR.
In cursul anului 2008, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii (statele membre ale OECD) au inregistrat o pierdere medie (randament negativ) de -23%, cele mai afectate fiind fondurile de pensii private din Statele Unite ale Americii, Irlanda si Islanda, unde pierderile au depasit 30% in cursul anului 2008.

Cu toate acestea, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu anualizat de +11% (7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta 11%). Potrivit ultimelor date disponibile, in primele 9 luni de functionare, fondurile de pensii obligatorii din Romania au obtinut un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzator unei performante anualizate de 11,9%, potrivit comunicatului APAPR (Asociatia Pentru Pensiile Administrate Privat).

Diferenta dintre castigul solid (randament cu doua cifre) al fondurilor de pensii din Romania si pierderea dura inregistrata de fondurile de pensii din statele dezvoltate ale lumii se explica prin cateva elemente de specificitate ale pietei autohtone, caracterizata in primul rand prin strategia de prudentialitate abordata de administratorii fondurilor din Romania, in mediul financiar dificil, afirma Asociatia.

Totdata, performanta fondurilor de pensii de pe pilonul II din Romania se datoreaza si strategiei conservatoare de investitii, bazata pe instrumente financiare cu venit fix, care au adus randamente atractive in conditiile precare de lichiditate de pe pietele financiare. Expunerea pe instrumente cu grad ridicat de risc - actiuni si si intrumente asemanatoare - a foarte redusa: 10% in luna mai 2008 (la startul sistemului), dar in reducere constanta pana la 1% in februarie 2009.

Spre deosebire de fondurile din tarile membre OECD, fondurile de pensii din Romania nu au realizat deloc investitii in active „toxice” sau periculoase (produse financiare derivate, sintetice sau structurate, cu expunere la piata „subprime” din Statele Unite ale Americii), care au lovit fondurile de pensii si ceilalti investitori institutionali din statele dezvoltate ale lumii.

In acelasi timp, legislatia foarte prudenta si restrictiva, precum si supravegherea atenta a CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) au contribuit semnificativ la comportamentul prudent al administratorilor de fonduri, arata comunicatul APAPR.

Si in contextul regional, fondurile de pensii private din Romania se prezinta bine in urma comparatiilor. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din cateva state din regiunea Europei Centrale si de Est au obtinut pierderi in anul 2008, spre deosebire de cele autohtone: Ungaria -22,5%; Bulgaria -20,8%; Polonia -14,2%; Croatia -12,5%; Slovacia -6,8%; Romania +11,3%. Fondurile de pilon II din Romania au avut anul trecut cea mai buna performanta dintre toate celelalte fonduri similare din statele din regiune, arata comparatia Asociatiei.

O precizare trebuie insa facuta, „chiar si in statele OECD, «pierderile» inregistrate de fondurile de pensii private sunt pierderi nemarcate si reprezinta de fapt o devalorizare temporara a activelor din portofoliu. Odata cu revenirea pietelor financiare dupa resorbirea crizei financiare si economice globale, mare parte din aceste pierderi vor fi si ele recuperate”, concluzioneaza comunicatul APAPR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri