In principiu, Statele Unite ofera o finantare generoasa investitorilor privati pentru a scapa bancile de activele toxice care blocheaza sistemul de creditare, adancind recesiunea in Statele Unite. Este un plan a carui valoare se poate ridica pana la 1.000 de miliarde de dolari, conform NewsIn.

"Sistemul financiar in ansamblul sau nu functioneaza inca in sensul revigorarii", a declarat Geithner (foto). "Multe banci, inca impovarate de imprumuturi date ca urmare a unor decizii proaste, se abtin de la furnizarea creditelor", a explicat secretarul Trezoreriei.

Geithner a spus ca administratia presedintelui Barack Obama a pus la punct un nou "program de investitii public-privat", care va reuni fonduri pentru a furniza o piata pentru activele si imprumuturile toxice acordate de banci in ultimii ani.

"Programul de investitii public-privat va pune initial la dispozitie 500 de miliarde de dolari, cu posibilitatea ca aceasta suma sa creasca la 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o parte substantiala din valoarea activelor legate de piata imobiliara existente inainte de recesiune si care in prezent blocheaza sistemul nostru financiar", a subliniat Geithner.

Secretarul Trezoreriei va preciza luni ce intentioneaza sa intreprinda concret pentru a elibera bancile de activele lor toxice, in scopul relansarii pietei creditului. Geithner va detalia programul sau de investitii public-privat si ii va invita pe investitorii privati sa contribuie la acest fond destinat crearii unei piete pentru imprumuturile si activele vechi ce pun piedici in prezent sistemului financiar.