Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare jucator din industria bancara locala, a majorat salariile angajatilor cu 3,15% la inceputul acestui an, in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca.
De asemenea, institutia de credit va mentine constant numarul angajatilor, la 8.700, chiar daca va mai deschide inca 40-50 de sucursale in acest an, potrivit reprezentantilor departamentului de comunicare al BCR.

“O parte din cei 8.700 de angajati ai bancii vor fi trimisi sa lucreze in noile sucursale pe care le vom deschide in acest an. Pozitiile care vor ramane descoperite prin trimiterea angajatilor in noile sucursale vor fi desfiintate, deoarece vom externaliza anumite activitati”, au declarat ieri reprezentantii de comunicare ai BCR.

In aceeasi zi, dar anterior afirmatiilor reprezentanilor de comunicare ai institutiei de credit, Andreea Voinea (foto), directorul executiv de resurse umane al companiei, preciza ca BCR va angaja 400 de oameni in 2009, dar ca numarul salariatilor va ramane constant la 8.700, dupa renuntarea la 400 de joburi mai putin calificate, prin externalizarea serviciilor de IT.

“Vom renunta la circa 400 de joburi mai putin calificate prin externanizarea serviciilor de IT si o parte din cash transport. In schimb, vom angaja personal specializat in managementul riscului, executori bancari servicii de audit si control, compliance si oameni pentru unitatile noi", a afirmat Voinea, la o conferinta despre piata muncii organizata de Ziarul Financiar.

Directorul executiv de resurse umane al BCR a precizat si ca salariile angajatilor s-au marit cu pana la 10% la inceputul acestui an. "Nu am umblat la salarii in sensul reducerii lor. Din contra, in 2009 am marit salariile, insa cu valori de pana la 10%", a spus Voinea inainte ca departamentul de comunicare al BCR sa vina cu noi informatii.

Instutia de credit a trecut printr-un proces de restructurare, demarat la mijlocul lui 2007, care a prevazut 2000 de concedieri colective, astfel ca numarul angajatilor BCR a scazut de la 10.700 la 8.700. In prezent fluctuatia de personal din BCR este de 4%, excluzand disponibilizarile.

Potrivit directorului executiv de resurse umane al bancii, angajatii disponibilizati au primit, in functie de vechime, intre 2 si 22 de salarii compensatorii. Bugetul de training al BCR a crescut anul acesta cu 50% comparativ cu 2008.

Banca s-a confruntat la inceputul acestui an cu amenintari cu greva din partea Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, care era nemutumita de majorarea salariala propusa de conducerea bancii pentru acest an. In 6 martie, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, preciza ca "suntem pe cale de a semna un acord cu sindicatele".

La jumatatea lunii august 2008, angajatii BCR s-au aflat, pentru trei zile, in greva japoneza.

Spre comparatie, Raiffeisen Bank va reduce in acest an numarul angajarilor, iar plecarile salariatilor vor face ca personalul bancii sa scada natural pana la finalul lui 2009, in conditiile in care la sfarsitul lui 2008 banca avea 6.800 de angajati, a declarat recent presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

“Daca in 2008, aproximativ 100 de persoane plecau din banca si angajam 200 de oameni, in prezent personalul se reduce natural cu 30-40 de salariati. In ianuarie si februarie am angajat relativ putin, iar numarul plecarilor este mai mare decat cel al angajarilor”, a spus van Groningen.

El se asteapta ca la finalul lui 2009 numarul va fi mai mic decat la 31 decembrie 2008, cand banca avea 6.800 de angajati.

Presedintele bancii a mai spus ca la nivelul Raiffeisen Bank Romania cheltuielile cu personalul au reprezentat anul trecut aproximativ 50% din totalul cheltuielilor.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri