Ministerul Finantelor a scos la vnzare o participatie de pna la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat n euro si n numerar.

Comisia de privatizare de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a primit noua scrisori de intentie de la institutii care doresc sa participe la privatizarea bancii. Rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate cel mai trziu pe 9 septembrie. In aceasta faza sunt Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft n consortiu cu Raiffeisen International Bank Holding A.G si Socit Gnrale. Investitorii preselectati vor avea acces la camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost nca stabilit.

Selectie riguroasa

Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu un capital propriu de cel putin 1,5 miliarde euro la finele anului 2004, cu rating de investitii. n cazul unui consortiu, cel putin unul dintre investitori trebuie sa ndeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere minimum 31% din actiuni. Ministerul si rezerva dreptul de a solicita o a doua runda de oferte finale angajante mbunatatite de la primii doi ofertanti, daca diferenta dintre ofertele lor este mai mica de 10%.

Lupta pentru primul loc

Achizitionarea CEC ar facilita competitorilor accesul in primele trei locuri pe piata bancara romaneasca. De altfel, sase dintre cele noua banci care au depus scrisori de interes pentru preluarea CEC sunt deja prezente pe piata romneasca, printre ele numarandu-se Socit Gnrale, Raiffeisen Bank, EFG Eurobank si National Bank of Greece. Socit Gnrale si Raiffeisen detin cea de-a doua, respectiv a treia banca dupa marime din Romnia: BRD Groupe Socit Gnrale si Raiffeisen Bank Romania.

n acelasi timp, EFG Eurobank controleaza pachetul majoritar de la Banc Post, iar National Bank of Greece a preluat Banca Romneasca. Cea mai mare banca din Ungaria, OTP Bank, a preluat anul trecut ntreg pachetul de actiuni de la RoBank. Cea de-a sasea banca prezenta n Romnia este Banca Monte dei Paschi di Siena, care detine o participatie de 3,5% din capitalul Alpha Bank Romnia.

Miza

CEC este a patra mare banca din Romnia n functie de marimea activelor, care au atins la finele anului 2004, conform standardelor internationale IFRS, 52.052 miliarde lei vechi (1,312 miliarde euro) si un profit net de 675 m iliarde de lei vechi (17 milioane euro). Cota de piata n functie de active a fost de 5,6%.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si