Ministerul Finantelor a scos la vÔnzare o participatie de pÔna la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat ţn euro si ţn numerar.

Comisia de privatizare de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a primit noua scrisori de intentie de la institutii care doresc sa participe la privatizarea bancii. Rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate cel mai tÔrziu pe 9 septembrie. In aceasta faza sunt Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft ţn consortiu cu Raiffeisen International Bank ľ Holding A.G si SociÚtÚ GÚnÚrale. Investitorii preselectati vor avea acces la camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost ţnca stabilit.

Selectie riguroasa

Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu un capital propriu de cel putin 1,5 miliarde euro la finele anului 2004, cu rating de investitii. ╬n cazul unui consortiu, cel putin unul dintre investitori trebuie sa ţndeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere minimum 31% din actiuni. Ministerul ţsi rezerva dreptul de a solicita o a doua runda de oferte finale angajante ţmbunatatite de la primii doi ofertanti, daca diferenta dintre ofertele lor este mai mica de 10%.

Lupta pentru primul loc

Achizitionarea CEC ar facilita competitorilor accesul in primele trei locuri pe piata bancara romaneasca. De altfel, sase dintre cele noua banci care au depus scrisori de interes pentru preluarea CEC sunt deja prezente pe piata romÔneasca, printre ele numarandu-se SociÚtÚ GÚnÚrale, Raiffeisen Bank, EFG Eurobank si National Bank of Greece. SociÚtÚ GÚnÚrale si Raiffeisen detin cea de-a doua, respectiv a treia banca dupa marime din RomÔnia: BRD Groupe SociÚtÚ GÚnÚrale si Raiffeisen Bank Romania.

╬n acelasi timp, EFG Eurobank controleaza pachetul majoritar de la Banc Post, iar National Bank of Greece a preluat Banca RomÔneasca. Cea mai mare banca din Ungaria, OTP Bank, a preluat anul trecut ţntreg pachetul de actiuni de la RoBank. Cea de-a sasea banca prezenta ţn RomÔnia este Banca Monte dei Paschi di Siena, care detine o participatie de 3,5% din capitalul Alpha Bank RomÔnia.

Miza

CEC este a patra mare banca din RomÔnia ţn functie de marimea activelor, care au atins la finele anului 2004, conform standardelor internationale IFRS, 52.052 miliarde lei vechi (1,312 miliarde euro) si un profit net de 675 m iliarde de lei vechi (17 milioane euro). Cota de piata ţn functie de active a fost de 5,6%.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri