Piata asigurarilor este in fierbere. O nota confidentiala a presedintelui Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor, Nicolae Crisan, emisa acum doua saptamani a pus pe jar companiile de asigurari. Documentul respectiv avertiza conducerile companiilor de asigurari ca trebuie sa se astepte la controale dure din partea CSA, intrucat au fost semnalate cazuri de frauda.
La nivelul pietei din Romania, brokerii au ajuns sa incaseze comisioane de peste 40% pentru asigurarile RCA, astfel ca, de cele mai multe ori, firmele care ofera cele mai mari comisioane au cele mai multe daune neplatite. Comisioanele se acorda o parte sub forma de comision de intermediere (pentru ca este impusa o limita de 18% doar la RCA), iar o parte sub alte forme cum ar fi contracte de marketing, contracte de distributie, publicitate, studierea pietei etc.

La baza notei confidentiale a sefului CSA stau mai multe reclamatii din partea unor persoane fizice si juridice, dar si sesizari ale organelor de control. Cele mai grave incalcari ale legii, sesizate, au fost cele potrivit carora persoane cu functii de executie si conducere au si calitatea de actionari ai unor firme de brokeraj in asigurari. In consecinta, companiile au fost avertizate sa intareasca actiunile de control intern. In nota se precizeaza ca persoane din conducerea din teritoriu si persoane de executie pun in pericol interesele asiguratilor prin: relatii oneroase cu brokerii si agentii de asigurare, intocmirea de dosare de dauna fictive, nerespectarea regimului documentelor, incasarea si nedepunerea primelor de asigurare, angajarea unor persoane neprofesioniste etc.. Presedintele Nicolae Crisan a cerut sa se ia masuri pentru sanctionarea celor gasiti vinovati in urma controalelor pe care firmele au obligatia sa le faca.

Pentru a evita astfel de situatii, s-au facut o serie de propuneri cum ar fi: interzicerea incasarii unui volum de prime mai mare de 50% din total, pentru un singur asigurator (contingent compensations) sau ca brokerii sa prezinte in contractul de asigurare comisionul pe care il incaseaza de la societatea cu care se incheie asigurarea.

De la CSA am fost informati ca scopul acestei note transmise companiilor de asigurari a fost acela de a obtine o intarire a controlului intern, astfel incat asiguratii sa fie protejati de eventualele fraude.

Precedentul american

In urma cu sase luni, procurorul general al New York-ului, Eliot Spitzer, a acuzat cel mai mare broker de asigurari din lume, Marsh McLennan, ca a jucat rolul contractorului corupt, indreptand preferential afaceri catre anumiti asiguratori de la care a colectat comisioane mari, inseland astfel clientii.
In plus, s-a dovedit ca fiii presedintelui companiei de asigurari AIG, Maurice R. Hank Greenberg, se afla la conducerea brokerului Marsh & McLennan si a reasiguratorului Ace.

Cum functioneaza sistemul: o persoana decide ca are nevoie de o asigurare si alege un broker pentru a-i prezenta mai multe oferte. Brokerul prezinta oferta societatii de asigurare care are cel mai mare comision si, in paralel, o oferta umflata sau falsa de la alt asigurator. Aceasta deoarece in SUA brokerii incaseaza comisioane si de la client, si de la asigurator, cu toate ca, fiind reprezentantul clientului, ar trebui sa fie comisionat doar clientul. In Romania, situatia este si mai prost gestionata pentru ca in cazul acesta clientul nu plateste nimic, iar comisionul este incasat numai de la asigurator.
Marsh a recunoscut imediat ce a facut, a platit despagubiri de 230 de milioane de dolari clientilor de care si-a batut joc, a concediat 3.000 de oameni. Compania a inregistrat o scadere a actiunilor de 37% si a profitului de 95%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri