Dupa ce companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si-au anuntat rezultatele financiare pentru primul semestru din 2005, este interesant de vazut ce sectoare de activitate arata perspective de crestere si pentru perioada urmatoare.
De la bun inceput ar trebui precizat ca structura sectoriala a companiilor listate la cota BVB nu este una relevanta, in sensul ca la Bucuresti nu sunt sectoare tranzactionate sau unele dintre cele existente nu includ un numar suficient de mare de companii. Este cazul sectorului servicii, care la BVB este reprezentat numai de THR Marea Neagra (EFO), sau al sectorului utilitatilor, care inca nu are emitenti listati. Totodata, trebuie remarcat faptul ca sectoarele energie si servicii financiare, desi nu includ multi emitenti, au o importanta de aproximativ 87% din valoarea companiilor de la cota Bursei.

De urmarit

Luand in considerare preturile de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute si profitul net din ultimele patru trimestre, se constata ca sectoarele care promit sunt cel al materiilor prime, bunurilor de capital, bunurilor de larg consum si energie, pentru care valorile medii ale indicatorilor PER sunt mult sub media inregistrata la BVB, de 12.

Dar orice analiza fundamentala coreleaza si pretul de tranzactionare cu valoarea contabila a actiunii respective, cu alte cuvinte ceea ce primeste actionarul in cazul lichidarii societatii. Daca analizam valorile raporturilor pret/ultima valoare contabila disponibila, se constata ca numai in cazul sectorului farmaceutic si energie a fost depasita media inregistrata pentru BVB. Ceea ce ne determina sa concluzionam ca sectoare interesante ar fi cel al materiilor prime, al bunurilor de capital sau de folosinta indelungata si al serviciilor financiare.

Atentie la chilipiruri!

O analiza mai aprofundata releva totusi faptul ca activitatea societatilor din sectoare precum bunuri de larg consum, bunuri de capital sau de folosinta indelungata nu este una care sa confere incredere investitorilor. Din cauza deprecierii monedei euro in ultimele sase luni, majoritatea companiilor din domeniile amintite au fost afectate. Daca luam in calcul si faptul ca piata de desfacere a acestora s-a restrans, gasim suficiente motive pentru a le ocoli.
Spre exemplu, desi indicatorii inregistrati de companii precum Comelf Bistrita (CMF), Artrom Slatina (ART) sau Turbomecanica Bucuresti (TBM) ar justifica achizitionarea unor pachete importante de actiuni, activitatea din sectoarele respective nu este promitatoare. Cu o rentabilitate economica sub 10%, companiile mentionate nu dau incredere investitorilor. Nici la capitolul randamentului din ultimul an cele trei companii nu par sa atraga multi jucatori. Spre exemplu, titlurile CMF au inregistrat o scadere dramatica a pretului, care este determinata si de diminuarea valorii nominale a actiunilor de la 58.000 lei la 5.800 lei. De asemenea, cei care au optat pentru titlurile TBM in septembrie 2004 au avut un castig de numai 10%.

Finantele si antibioticele, in topul randamentelor

Pe langa indicatorii de tranzactionare, o actiune atrage mai multi investitori si daca istoricul castigurilor aduse este favorabil. Din acest punct de vedere, in topul preferintelor jucatorilor de la Bursa ar fi companiile din sectorul financiar, pentru care randamentul in ultimul an a fost, in medie, de 124%, dar si cele doua companii din sectorul farmaceutic (Antibiotice Iasi si Sicomed Bucuresti), pentru care castigul determinat de cresterea pretului a fost de 109%.

Cu toate ca societatile din sectorul petrolier au adus un randament mediu de numai 44% in ultimul an, au existat si exceptii. Cotatia actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-a apreciat cu 60%, iar a titlurilor SNP cu aproape 90%. In plus, cele doua companii s-au aflat constant in atentia investitorilor straini in ultimul an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri