"Pentru certificatele de trezorerie cu discont, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna, in ziua de luni si data de decontare ziua de miercuri, iar pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, licitatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii, avand ca data de licitatie ziua de joi si data de decontare ziua de luni. Exceptiile de la regula mentionata anterior sunt datorate sarbatorilor legale", se arata in comunicatul MFP.

In aprilie, licitatiile pentru certificate de trezorerie vor fi organizate in datele de 6, 13, 21 si 27 ale lunii, iar cele pentru obligatiuni vor avea loc in 2 si 16 ale lunii.

In mai, pentru certificate de trezorerie, datele anuntate sunt 4, 11, 18 si 25 mai, iar la obligatiuni - 7 si 21 mai. In iunie - 1, 9, 15 si 22 iunie sunt datele in care vor fi emise certificate de trezorerie cu discont, iar 4 si 18 iunie - cele pentru obligatiuni.

In iulie - pentru certificate de trezorerie licitatiile se vor tine pe 6, 13, 20 si 27 iulie, iar pentru obligatiuni, pe 2 si 16 iulie. In august, 3, 10, 17 si 24 sunt datele in care se vor tine licitatiile pentru certificate, iar 6 si 20 - cele pentru obligatiuni.

In septembrie, pentru certificate de trezorerie licitatiile se vor tine 7, 14, 21 si 28, iar pentru obligatiuni - pe 3 si 17 ale lunii.
In octombrie, licitatiile vor fi organizate in 5, 12, 19 si 26 pentru certificate de trezorerie cu discont, respectiv in 8 si 22 pentru obligatiuni.

In noiembrie - 2, 9, 16 si 23 sunt datele anuntate pentru emisiunile de certificate, iar 5 si 19 pentru obligatiuni. In ultima luna a anului licitatiile vor fi organizate in 7, 14, 21 si 28 decembrie pentru certificate de trezorerie, respectiv in 3 si 17 decembrie pentru obligatiuni benchmark.

Datele pot fi revizuite in cursul anului, in functie de evolutia pietelor financiare, conditiile privind cererea pe piata primara a titlurilor de stat, necesitatile investitionale ale participantilor la piata, executia bugetului general consolidat si derularea finantarii deficitului bugetar si refinantatrii datoriie publice scadente, a mai anuntat MFP.

Finantele vor publica prospecte de emisiune lunare cu volumul efectiv al titlurilor de stat si alte elemente caracteristice ale acestora.

In primele trei luni ale acestui an, Finantele au atras circa 20,2 miliarde lei pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Guvernul anunta miercuri ca deficitul bugetului general consolidat agreat cu Fondul Monetar International (FMI) si institutiile europene este de 4,6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, fata de 2% din PIB, cat estimase anterior.