Cele noua mari grupuri bancare internationale, care s-au intalnit la Viena cu reprezentanti ai FMI si BNR au facut promisiunea sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie, si sustin testul de stres pe care BNR il va face ca sa verifice stabilitatea sistemului bancar.
"Am fost informati de intelegerea dintre FMI si BNR de a derula teste de stres bazate pe o metodologie stabilita de FMI pentru a estima pierderile posibile pe care le-ar putea suferi bancile din Romania in functie de mai multe scenarii pe perioada programului FMI/UE. Sustinem acest exercitiu si suntem de acord sa sprijinim subsidiarele noastre ca sa confirmam ca pozitia buna din punct de vedere financiar va fi mentinuta pe perioada turbulentelor din piata si a incetinirii macroeconomice, ca sa demonstram angajamentul nostru pe termen lung in fata dezvoltarii economice a Romaniei si ca sa semnalam cooperarea noastra in efortul comunitatii internationale de a pune la punct un raspuns bine coordonat in fata crizei", se arata in comunicatul FMI, care prezinta concluziile intalnirii de la Viena.

Cele noua banci ai caror reprezentanti s-au intalnit joi, la Viena, cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

In aceste conditii, cele noua mari banci au facut promisiunea ca, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul bancilor din Romania. "O nevoie suplimentara de capital nu poate fi exclusa si va fi oferita, daca va fi necesar", se mai arata in comunicat.

Totodata, in contextul investitiilor "substantiale" pe care le-au facut in Romania, cele noua grupuri sustin afacerile din tara si admit ca "suntem constienti ca este si in interesul nostru si al Romaniei ca noi sa ne angajam intr-un mod coordonat sa ne mentinem expunerile".
Intalnirea celor noua grupuri a venit in contextul in care banii primiti de Romania de la FMI, ce vor suplimenta rezerva internationala a BNR, ar putea permite o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta percepute bancilor, de la nivelul actual de 40%, cel mai ridicat din UE.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat joi ca discutiile cu bancile-mama au avut loc in principal sub forma unui acord de fond, fara ca BNR sa poata obliga in vreun fel bancile-mama sa nu retraga din Romania banii proveniti din scaderea rezervelor minime obligatorii si sa ii foloseasca la creditare.

"E un acord voluntar. Nu putem sa facem ceva obligatoriu pentru ca am interveni in libera miscare a capitalurilor. Jucam cu bancile-mama si cu subsidiarele lor din Romania cu aceleasi reguli ale jocului, pe baza de stimulente, nu de restrictii", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

El a dat semnale privind o eventuala reducere a RMO in perioada urmatoare, insa diminuarea se va face "extrem de gradual".

"Sub forma de rata, inca nu vom modifica, dar la compozitie este posibil. Incepem cu valuta, pentru ca lichiditatile in lei s-au imbunatatit sensibil, prin operatiunile repo pe care BNR le-a facut, inclusiv pentru a pune pe picioare finantarea excedentului de deficit bugetar", a spus Isarescu.

Totodata, guvernatorul a mentionat ca, in caz de nevoie, BNR va cere in mod expres bancilor din Romania sa isi suplimenteze capitalul.
Romania a primit miercuri un ajutor de 20 miliarde euro de la patru institutii internationale de creditare, in contextul actualei crize financiare mondiale, fiind a cincea tara din Europa Centrala si de Est care a apelat la FMI, dupa Ungaria, Letonia, Serbia si Ucraina.

Anul acesta, Romania va primi din imprumutul contractat pe doi ani aproximativ 11,8 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde de euro vor veni din partea FMI.

Acordul Romaniei cu FMI ar putea fi urmat de pachete asemanatoare pentru Lituania si Turcia, au estimat analistii, intr-un moment in care Europa de Est se confrunta cu o criza ce a dus deja la intrarea zonei euro, a Statelor Unite si a Japoniei in recesiune.

Declaratia bancilor

Reuniunea privind coordonarea sectorului financiar din Romania

Desfasurata la Joint Vienna Institute din Viena, la data de 26 martie 2009

Declaratia de incheiere a bancilor participante


Noi, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania, cu o cota de piata de 70 la suta din activele totale, ne-am reunit la Viena (Austria), la data de 26 martie 2009, la invitatia Joint Vienna Institute (JVI). Reuniunea a fost prezidata de Fondul Monetar International (FMI), cu participarea Comisiei Europene (CE), a Bancii Mondiale, BERD, BEI, a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a autoritatilor de supraveghere si a ministerelor de finante din tarile de origine (Austria, Franta, Grecia si Italia), precum si in prezenta Bancii Centrale Europene.

Am convenit asupra urmatoarelor aspecte si concluzii:

1. Ne exprimam satisfactia fata de analiza efectuata in comun de BNR, de echipa din Romania a FMI si de CE, conform careia toate bancile din Romania inregistreaza la momentul actual o situatie financiara solida, iar bancile-mama ale institutiilor de credit cu capital strain din Romania s-au comportat pana in prezent intr-o maniera responsabila, furnizand subsidiarelor din Romania capital, finantare, asistenta in domeniul managerial, precum si in alte domenii, in functie de necesitati.

2. FMI, CE si Banca Mondiala urmeaza sa finalizeze pachetul de masuri de asistenta in domeniul balantei de plati pentru Romania. Salutam aceasta evolutie importanta care va asigura consolidarea stabilitatii financiare si macroeconomice in Romania.

3. Suntem constienti de faptul ca implicarea permanenta a bancilor cu capital strain va contribui la succesul programului macroeconomic si la sustenabilitatea pe termen mediu a balantei de plati a Romaniei.

4. Am intrat pe piata romaneasca in calitate de investitori strategici, avand o contributie esentiala la tranzitia catre o economie deschisa, de piata, pe baza evaluarilor noastre si a increderii constante in perspectivele de dezvoltare pe termen lung. De-a lungul anilor, am realizat investitii semnificative in Romania si ne exprimam in continuare angajamentul de a continua activitatea in aceasta tara.

5. Realizam faptul ca este atat in interesul nostru comun, cat si al Romaniei, ca toate institutiile vizate sa isi asume in mod concertat angajamentele privind mentinerea nivelului expunerii fata de Romania.

6. De asemenea, admitem ca subsidiarele noastre din Romania trebuie sa se adapteze mediului economic actual, marcat de provocari. Nu poate fi exclusa necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat in masura in care se va dovedi necesar.

7. Am luat nota de acordul incheiat intre FMI si BNR in vederea derularii unor analize stress test bazate pe metodologia FMI pentru estimarea eventualelor pierderi pe care bancile din Romania le-ar putea inregistra in diferite scenarii, pe durata implementarii programului FMI/UE.

Sustinem acest exercitiu si suntem de acord sa sprijinim subsidiarele noastre din Romania pentru: (i) a confirma ca situatia financiara solida pe care acestea o inregistreaza in prezent va fi mentinuta pe intreaga perioada caracterizata de turbulente pe pietele internationale si de incetinire a activitatii economice; (ii) a demonstra angajamentul nostru pe termen lung fata de dezvoltarea economiei romanesti si (iii) a semnala disponibilitatea noastra de a contribui la eforturile comunitatii internationale pentru implementarea unor masuri ample si concertate in vederea contracararii efectelor crizei.

8. Prin urmare, suntem pregatiti sa ne asumam aceste angajamente in cadrul programelor de asistenta multilaterala, pe baze bilaterale cu BNR, si cu implicarea autoritatilor de supraveghere din tarile de origine, cu respectarea normelor europene si nationale in domeniu.

Erste Bank
Raiffeisen International
Eurobank EFG
National Bank of Greece
Unicredit
Société Générale
Alpha Bank
Volksbank
Piraeus Bank
________________________________________



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri