Analistii anticipeaza, pentru sedinta BNR de maine - poate cu cea mai importanta pentru evolutia creditarii si a cursului valutar - pastrarea dobanzii cheie si a nivelului actual al rezervelor minime constituite de banci, cu o posibila modificare a bazei de calcul a acestora.
Bancherii sunt de parere ca deblocarea creditarii va necesita si masuri din partea statului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca banca centrala va scadea gradual nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, situate in prezent la 40%, dar ar putea incepe mai degraba cu modificarea bazei de calcul a acestora, prin excluderea de la constituire a finantarilor pe termen lung.

"Desi acestea nu insumeaza o valoare foarte mare, multe banci finantandu-se preponderent pe termen scurt, masura ar putea incuraja, in perspectiva, atragerea de finantari pe termen lung", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El apreciaza ca BNR va mentine dobanda cheie la 10% pe an, precum si nivelul RMO, de 40% la pasivele in valuta si 18% la lei, dar subliniaza ca banca centrala va asigura si controlul lichiditatii in piata, prin operatiuni de tip repo si reverse repo, pentru a corela dobanzile din piata cu cea de politica monetara.

Ramaneti online pe publicatia Wall-Street.ro, prin intermediul careia veti afla in timp real anuntul deciziei ce va influenta cursul si dobanzile pe termen scurt.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei are programata sedinta de politica monetara la ora 10 AM, iar deciziile vor fi anuntate in jurul pranzului.

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, spune ca scenariul de baza este de mentinere la acelasi nivel a dobanzii cheie, dar si a rezervelor minime obligatorii. De asemenea, el considera ca BNR ar putea astepta urmatoarea sedinta de politica monetara ca sa faca si modificarea bazei de calcul a RMO, pentru ca tot in luna mai vor intra, cel mai probabil, si banii din prima transa a imprumutului FMI.

"In ce priveste dobanda cheie, probabil ca banca centrala o va diminua treptat pe parcursul anului, iar reducerile vor fi de cate 0,25 puncte procentuale. De asemenea, bancile vor fi interesate sa mentina in tara banii din reducerea rezervelor obligatorii pentru ca, in cazul in care nu se vor tine de cuvant, nu vor mai fi nici alte relaxari ale politicii monetare", a declarat Anghel.

Economistul senior al ING Bank, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, mizeaza pe modificarea bazei de calcul a RMO-urilor, prin excluderea finantarilor pe termen lung, dar crede ca BNR va mentine dobanda cheie si rezervele minime la nivelul curent.

Pe de alta parte, bancherii spun ca, desi BNR va relaxa treptat politica monetara iar bancile isi vor pastra angajamentul de a nu retrage finantarile, pentru restabilirea increderii in piata si reluarea creditarii este nevoie de eforturi si din partea mediului politic.

"Banca centrala si bancile isi vor respecta angajamentele, dar este nevoie si de masuri din partea mediului politic pentru relansarea creditarii si restabilirea increderii in piata. Nu este suficient ca BNR sa reduca rezervele minime iar bancile sa dispuna de acesti bani, trebuie stimulata si cererea de imprumuturi", a declarat presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.

El a sugerat ca, in cazul creditelor ipotecare, o eventuala solutie ar fi reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cazul tranzactiilor imobiliare, chiar si pentru o perioada determinata.

Analistii considera insa ca Guvernul nu va opera astfel de masuri de relaxare fiscala in perioada urmatoare, din cauza incertitudinii cu privire la nivelul veniturilor bugetare.

FMI a anuntat, saptamana trecuta, un imprumut de 12,95 miliarde euro pentru Romania, in cadrul unui aranjament extern de 20 miliarde euro, la care mai participa Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD.

Potrivit declaratiilor oficiale, imprumutul de la FMI va fi folosit pentru protejarea rezervelor valutare si pentru reducerea graduala a rezervelor minime obligatorii in valuta.

Isarescu va participa la o dezbatere initiata de conducerea Parlamentului

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca Birourile Permanente ale celor doua Camere l-au invitat, miercuri, la ora 13.00, pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la o dezbatere privind situatia economica si monetara si a mentionat ca Isarescu a acceptat.

La dezbatere vor participa conducerile celor doua Camere si reprezentantii comisiilor de buget-finante, a precizat Mircea Geoana. Potrivit lui Geoana, discutiile vor viza situatia economica in contextul deciziei luate la Viena de a stabili un acord de principiu intre FMI, BNR si bancile comerciale cu reprezentanta in Romania.

"Domnul Isarescu a acceptat invitatia noastra, iar dezbaterea va avea loc miercuri, la ora 13.00, la sala "Stere" a Senatului" a mai spus Geoana.

Cele noua mari grupuri bancare internationale, care s-au intalnit joia trecuta, la Viena, cu reprezentanti ai FMI si BNR au facut promisiunea sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie, si sustin testul de stres pe care BNR il va face ca sa verifice stabilitatea sistemului bancar.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri