Cursul de schimb a coborat la aproape 4,22 lei/euro la finalul unei sedinte in care leul s-a apreciat constant, cu peste 3 bani in fata euro, cu o evolutie contrara celei a altor monede emergente din regiune, dealerii suspectand o interventie indirecta a bancii centrale in piata valutara.
"Leul s-a apreciat contrar tendintei regionale. Monedele emergente au pierdut teren dupa ce aversiunea la risc a reinceput sa creasca, de aceea este posibil ca aprecierea monedei nationale sa fi venit pe fondul unei interventii indirecte a bancii centrale, mai ales ca, din partea rezidentilor au fost ordine de cumparare de valuta", a declarat Cirpian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei in apropiere de 4,2550 lei/euro, insa cursul a coborat inca din primele tranzactii si a ajuns la un nivel minim de 4,2225 lei/euro. La 16:35, bancile cumparau un euro cu 4,2195 lei si il vindeau cu 4,2290 lei.

In regiune, forintul s-a apreciat in prima faza de la 310 la 305,3 unitati/euro, pentru ca apoi sa piarda teren pana la 308 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat initial de la 4,6750 la 4,7430 unitati/euro, insa era cotat spre finalul sedintei de luni la 4,71 zloti/euro.

La cursul de referinta afisat de BNR, leul s-a apreciat cu aproape un ban (0,22%), pana la 4,2392 lei/euro, fata de nivelul de vineri. Este a sasea zi la rand in care cursul de referinta cobora, interval in care leul a castigat 1,3%, de la de 4,2950 lei/euro in 20 martie.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat luni de BNR marcheaza o depreciere a monedei nationale cu peste 5 bani (1,65%) pana la 3,2197 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,1676 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat aproape constant, de la 1,3285 la 1,3144 unitati/euro. La 16:35, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3145 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,63% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 10,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,13% pe an, de la nivelul de vineri, de 10,62% pe an.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10% pe an.

BNR a atras, luni, de la cinci banci 1,8 miliarde lei (424,6 milioane euro) pe care i-a plasat in depozite la o saptamana, dobanda anuala acordata fiind de 10%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri